Otkriveni užasni detalji o Titaniku: Radnici dobijali otkaz dok su se davili

Objavljeno: 28. 1. 2017 u 13:19h

Kompanija “Vajt star lajn”, u čijem je vlasništvu bio i “Titanik”, bila je toliko lukava i pohlepna da je u ugovoru sa svojim radnicima ubacila nevjerovatnu klauzulu, prema kojoj u slučaju potonuća ili sličnih nesreća svakom radniku prestaje radni odnos, odnosno trenutno dobija otkaz.

Vlasnici kompanije su tvrdili da su nesreće i potonuće nemogući, ali su, ipak, željeli da se obezbijede.

Prema tumačenju te klauzule, to je značilo da kompanija nije željela da isplati plate radnicima koji su u jednom trenutku morali da spasavaju živu glavu umjesto da su radili. Poslije sudaranja sa ledenom santom i potonuća, porodice radnika s “Titanika” obaviještene su da moraju da plate takozvane teretne troškove ako žele da dobiju tijela svojih najmilijih.

Većina nažalost to nije mogla da plati, pa su tako mnogim žrtvama s broda podignuti samo spomenici, bez grobova i tijela u njima. Okolnosti su bile još gore za muzičare s broda. Članovi orkestra koji je junački svirao dok je brod tonuo ostali su napušteni od svih.

Njih su vodili kao samostalne preduzetnike, što je značilo da kompanija pravno nije morala ništa da uradi kako bi pomogla njihovim porodicama, dok su porodice drugih žrtava radnika ipak dobile neku pomoć.

Da sve bude još tragičnije, porodicama nastradalih muzičara poslati su računi za uniforme u kojima su svirali na brodu i u kojima su skončali na dnu okeana, a bile su vlasništvo kompanije.

Putnički brod “Titanik” udario je o ledeni brijeg 14. aprila 1912. godine. Potonuo je dva časa i četrdeset minuta kasnije. U tragediji je smrtno stradalo više od 1.517 ljudi, što je jedna od najvećih mirnodopskih pomorskih katastrofa.

Požar na brodu

Početkom godine “Independent” je objavio da je potonuće “Titanika” prouzrokovao ogroman požar u trupu broda, a ne njegov sudar sa santom leda. Rej Boston, stručnjak koji više od 20 godina proučava putovanje “Titanika”, izjavio je još 2008. godine da vjeruje da je bar desetak dana prije nego što je brod napustio Sautempton na njemu izbio požar, najvjerovatnije tokom testiranja njegove brzine.

Boston je istakao da je taj požar mogao da prouzrokuje “ozbiljne eksplozije” pod palubom prije nego što bi “Titanik” stigao do Njujorka.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/otkriveni-uzasni-detalji-o-titaniku-radnici-dobijali-otkaz-dok-su-se-davili/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])