Poljakinja pješke prešla 1.300 km i stigla do južnog pola (Video)

Objavljeno: 26. 1. 2017 u 13:20h

Poljakinja Malgorzata Vojtaczka (51) uspjela je da stigne do Južnog pola pješke nakon što je 69 dana sama hodala do cilja, bez ikakve pomoći sa strane. Poljakinja, rodom iz Vroclava, prva je žena iz Poljske koja je ostvarila takav pohod, sljedeći Francuskinju Lorans de la Ferijer koja je taj svjetski rekord postigla 1997. godine.

Malgorzata je, kao i Francuskinja, hodala na skijama 1.300 kilometara vukući na sankama opremu, šator i hranu, preko prevoja visine do 2.700 metara da bi stigla na Južni pol nadmorske visine od 2.835 metara.

Poljakinja je krenula sa zapadne strane Antarktika, prelazeći dnevno po 20 kilometara, osim kada je vrijeme bilo loše i jak vetar koji joj je usporavao hodanje.

Posljednjih 100 kilometara su bili posebno naporni jer je smanjila vrijeme za spavanje i na kraju je hodala bez prekida 24 sata.

Imala je dogovor s jednim američkim avijatičarem koji ju je upozorio da je neće moći dugo da je čeka.

“Život je lijep. Vrijedilo je”, rekla je Vojtaczka po dolasku na cilj.

Inače, Malgorzata se bavi organiziranjem krstarenja po polarnim regionima i pasionirana je ljubiteljka speleologije.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/poljakinja-pjeske-presla-1-300-km-i-stigla-do-juznog-pola-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot