Zašto britanska kraljevska porodica ne koristi svoje prezime?

Objavljeno: 17. 1. 2017 u 14:36h

Britanska kraljevska porodica skoro da nema privatnost. Donekle sve što čine, čine u javnosti. Ali ipak postoji jedna stvar koju mnogi ne znaju o njima – njihovo prezime.

U suštini je vrlo jednostavno – njima ne treba prezime jer su vrlo prepoznatljivi bez njega, piše “Biznis insajder”.

Ali kad koriste svoje prezime, zbog škole, vojske… imaju više opcija.

Prije 1917. godine, plemstva nisu koristila prezimena, već imena i naziv kuće ili dinastije koju predstavljaju (poput Tjudor ili Jork).

Tokom 1917. godine, kralj Džordž V je bio na tronu sedam godina. Odlučio je da promijeni ime svoje kuće Saxe-Coburg-Gotha u Vindzoru. Promijenio je naziv zbog odbojnosti prema Njemačkoj pri početku Prvog svjetskog rata. “Vindzor” je nastalo od istoimenog dvorca, jedne od kraljevskih nekretnina.

Džordž V je naglasio da to mora da postane i njihovo zvanično prezime.

Danas je kraljevska porodica i dalje poznata kao Vindzorova kuća.

Ipak, kada je došla na vlast, kraljica Elizabeta II je napravila manje izmjene.

Princeza Elizabeta se 1947. udala za Filipa Montbatena, bivšeg dansko-grčkog princa koji je pridružio britanskoj kraljevskoj mornarici. On je smrću Elizabetinog oca postao vojvoda od Edinburga, dok je kćerka postala kraljica Elizabeta II.

Elizabeta i Filip su 1960. godine odlučili da žele da diferenciraju svoje porodično stablo od ostalih i dodali su svojim potomcima prezime Montbaten-Vindzor.

Postoji izuzetak. Naime, član porodice koji se oslovljava sa “Njegovo visočanstvo princ/eza”, ne mora da koristi prezime.

A neki članovi porodice koriste i teritorijalne odrednice. Tako su prinčevi Vilijam i Hari u vojsci koristili prezime Vels, jer im je otac princ od Velsa. Princeze Judžin i Beatris su Jork, po svom ocu, vojvodi Jorku.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/zasto-britanska-kraljevska-porodica-ne-koristi-svoje-prezime/||claudebot