Da li ste znali da čak i neki Japanci proslavljaju Novu godinu po julijanskom kalendaru?

Objavljeno: 12. 1. 2017 u 17:47h

Da Banjalučani znaju kako se čuva tradicija, najbolje pokazuju rezultati ankete koju smo nedavno sproveli kod naših sugrađana. Na pitanje da li će dočekati Pravoslavnu Novu godinu, čak 85% ljudi su dali potvrdan odgovor i sa nama podijelili planove za ovaj dan.

Neki će ovaj dan provesti sa najbližima u okrilju svojih domova, drugi su se odlučili zabaviti uz tamburaške ritmove ispred Hrama Hrista Spasitelja, te kasnije uputiti na trg i uživati uz hitove poznate grupe “Bijelo Dugme”, dok će dosta njih svoju zabavu upriličiti u lokalnim kafićima i restoranima.

Ponuda svakako ne izostaje, a najbitnije je da su Banjalučani odlučili da nastave sa očuvanjem srpskih običaja, te da isprate staru godinu na način koji dolikuje. Osim našeg naroda koji je spreman za sutrašnju proslavu, postoji nekoliko država u svijetu gdje pripreme uveliko traju i gdje trenutno vlada jednaka euforija.

Naime, Pravoslavna Nova godina biće dočekana i u sljedećim državama: Rusiji, Bjelorusiji, Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj, Jermeniji, Gruziji, Moldaviji, u nekim dijelovima Švajcarske i Irske, pa sve do dalekog Japana gdje se sve više vjernika odlučuje preći na pravoslavlje.

Ko će proslaviti na najzanimljiviji način, čiji će vatromet biti najveći i kolika je raznolikost običaja od naroda do naroda ostaje nam da saznamo neposredno nakon proslave.

Izvor: banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/da-li-ste-znali-da-cak-i-neki-japanci-proslavljaju-novu-godinu-po-julijanskom-kalendaru/||claudebot