Pet činjenica koje ne znate o Sjevernoj Koreji

Objavljeno: 5. 1. 2017 u 17:01h

Da li ste znali da Sjeverna Koreja ima sopstvenu vremensku zonu i da u toj zemlji mnogo može da se sazna o čovjeku na osnovu frizure?

Koliko je sati?

Od avgusta 2015. Sjeverna Koreja živi u svojoj vremenskoj zoni. Uspostavljanje „Pjongjang vremena”, što je UTC +8.30 smatra se iskorijenjivanjem zaostavštine japanskog kolonijalnog perioda. Ovo nije jedini vremenski podatak koji se razlikuje od ostatka svijeta: Pjongjang koristi takozvani džuče kalendar, koji je isti kao gregorijanski kalendar, osim u činjenici da je za početnu godinu uzeta godina rođenja Kim Il Sunga, 1912. Dakle, 2017. godina po džuče kalendaru je 106.

Visina nije bitna

Sjevernokorejci rođeni poslije Korejskog rata u prosjeku su pet centimetara niži od Južnokorejaca. Postoji objašnjenje: većina građana ove zemlje gladovala je ili patila od neuhranjenosti nakon rata.

Školovanje

Pjongjang tvrdi da je stopa pismenosti u zemlji sto odsto, odnosno da cjelo stanovništvo zemlje starije od 15 godina umije da čita i piše. Pored toga, obrazovanje u zemlji je besplatno.

Pazi na svoju frizuru

Različiti mediji pišu kako Sjeverna Koreja odobrava samo 28 frizura. Udate žene treba da imaju kratku kosu, dok žene koje su same mogu imati pramenove i lokne.

Muškarci bi trebalo da svoju kosu šišaju na manje od pet centimetara. Starješine treba da nose kosu kraću od sedam centimetara. Frizura može da izgleda pomalo arhaično, nalik na trend ’50 —ih.

Korejska Godzila

Tajne službe Sjeverne Koreje su 1978. godine kidnapovale južnokorejskog režisera Šin Sang Oka kako bi napravio valjane filmove i donio novi život na ekrane u Pjongjangu.

Tokom svog „boravka” u zemlji, on je napravio sedam filmova.

Najpoznatiji njegov rad u Severnoj Koreji je film „Pulgasari”.

„Pulgasari” je nastao po priči o istoimenom junaku, gigantskom čudovištu iz korejske mitologije.

 Radnja filma smještena je u jedno seoce, gdje mitsko čudovište Pulgasari pomaže mještanima u borbi sa surovim protivnicima, korumpiranom vlašću.

Film odlikuje mnoštvo zanimljivih i smiješnih specijalnih efekata, kao i impresivne grupne borbe u kojima učestvuje hiljade statista.

Tužna priča o otmici režisera i njegove supruge poslužila je i kao dobar marketinški potez za promociju filma.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/pet-cinjenica-koje-ne-znate-o-sjevernoj-koreji/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])