Bogu iza nogu: Najudaljenija mjesta na svijetu (Foto)

Objavljeno: 27. 12. 2016 u 11:04h

Izjavu “Bogu iza nogu” ili brojne lokalne varijante čuli ste bezbroj puta u kontekstu nekog mjesta udaljenog od ostatka civilizovanog svijeta. Ali jeste li ikad poželjeli da odete na najnepristupačnija mjesta na svijetu?

Jedno od njih je vulkansko ostrvo Tristan da Kunja u južnom Atlantiku udaljen oko 2.400 kilometara od Južnoafričke republike. Tristan je i službeno najudaljenija naseljena tačka na svijetu.

Ako vam ni to nije dovoljno udaljeno od ostatka svijeta, možete posjetiti okeanski pol nedostupnosti Point Nemo. Ta tačka nalazi se na 2.689 kilometara od najbližeg kopna ili osobe, a u tom trenutku bi vam najbliži bili astronauti s Međunarodne svemirske stanice. Naravno, pod uslovom da preleću taj dio zemljine kugle.

Point Nemo, u prevodu s latinskog “niko”, ime je dobila po istoimenom liku iz slavnih romana Žila Verna “20.000 milja pod morem” i “Tajanstveno ostrvo”, piše Njuzvik.

Nemo je zaista nepristupačna tačka i nalazi se doslovno usred okeana pa putovanje traje 15 dana i desetak sati. Budući je pol nedostupnosti samo opis neke zamišljene tačke na svijetu, postoje brojni takvi polovi. Jedan od njih je i Južni pol gdje su sovjetski istraživači ostavili neke mjerne instrumente. Istraživači su 2007. godine posjetili napuštenu stanicu i otkrili da je samo Lenjinova bista vidljiva, a da je ostatak stanice zakopan ispod nekoliko metara snijega.

Osim okeanskog pola, postoji i kontinentalni pol nedostupnosti. Što se tiče evroazijskog kopna, tehnički postoje 2. Jedan je smešten u središnjoj Španiji i predstavlja pol nedostupnosti za Iberijsko poluostrvo, dok za ostatak kopnene mase pol nedostupnosti nalazi se u sjeverozapadnoj Kini u blizini granice s Kazahstanom. Nalazi se na čak 2.645 kilometara udaljenosti od najbližeg mora. U blizini se nalazi i središnja tačka Azije gdje je postavljen i odgovarajući spomenik.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/bogu-iza-nogu-najudaljenija-mjesta-na-svijetu-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])