Upoznajte Nikolu, revolucionarni kamion (Foto)

Objavljeno: 4. 12. 2016 u 11:05h

Američka Nikola Motor Company konačno je predstavila svoj zeleni hibridni kamion pod nazivom Nikola One.

Kompanija je objavila da će kamion pokretati ćelije vodonika i da će moći sa jednim punjenjem da pređe 1.200 milja (1.900 kilometara).

Nova administracija Donalda Trampa mogla bi punom parom da se vrati fosilnim gorivima, ali zagovornici zelene energije imaju druge ideje, što dokazuje ovaj kamion koji nosi ima našeg naučnika.

nikola-kamion-4

Hibridni sistem ovog džina nalazi se iza kabine, sa baterijom od 320 kilovat-sati koja akumulira energiju za pokretanje šest elektro-motora, svaki za po jedan točak. Snaga kamiona dovoljna je da proizvede vučnu silu za transport oko 36 tona tereta, sa autonomijom od 2.000 kilometara. Isto toliko ima i konjskih snaga i nevjerovatnih 5.000 njutnmetara maksimalnog obrtnog momenta.

Kamion bi, kako kažu predstavnici kompanije, trebalo da troši dva puta manje goriva od klasičnih dizel motora koji pokreću savremene kamione. Potencijalne kupce su privukli time što im nude kamione na lizing. Mamac je i ponuda besplatnog metana za prvih 1,6 miliona kilometara koji će biti pokriveni cijenom lizinga.

nikola-kamion-2

Cijenu zakupa nisu otkrili, ali su prihvatili rezervacije u iznosu od “skoro tri milijarde dolara” (toliko košta prema procjenama, 7.000 kamiona).

Najveći problem za ova vozila je upravo nedostatak infrastrukture koja će im pružati usluge kao što je punjenje ovim gorivom. Zbog toga, kompanija NMC planira da proizvodi svoje tečno hidrogensko gorivo, koje će se prodavati u SAD i Kanadi od 2018. godine. Kako bi mogla da proizvodi gorivo, kompanija planira i izgradnju ogromnih solarnih plantaža sa kapacitetom proizvodnje 100 megavati energije. Ta energija će se koristiti za elektrolizu i proizvodnju vodonika.

Na prezentaciji 1. decembra, osnivač i izvršni direktor kompanije Nikola One, Trevor Milton opisao je Nikolu kao “najnapredniji kamion ikada napravljen. Naveo je da je jedna od inovacija pametna tabla koja omogućava vozačima da odaberu najekonomičniji put. U kabinama su i kreveti, Epl TV, Wi Fi, pristup 4G mreži, kao i frižider, zamrzivač i mikrotalasna.

nikola-kamion-3

Ipak, već su se pojavili komentari da je njihov plan od 50.000 komada godišnje koliko su planirali da proizvedu – previše ambiciozan.

Ironično, Nikola će se takmičiti s Teslom jer je i Elon Mask najavio i svoj reveolucionarni primjerak kamiona.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/upoznajte-nikolu-revolucionarni-kamion-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot