Otkriveno neočekivano svojstvo vode: Postaje “led” na 105°C

Objavljeno: 3. 12. 2016 u 16:09h

Dobro je poznato da na nivou mora, voda ključa na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa. Naučnici su dugo pratili kako se tačka ključanja i mržnjenja vode smanjuje za desetak stepeni Celzijusa kada se nalazi u skučenom prostoru.

Međutim, sada je tim Tehnološkog instituta u Masačusetsu otkrio potpuno neočekivane promene: unutar najsitnijih nanotuba ugljenika čije dimenzije nisu mnogo veće od nekolicine molekula vode, ta tečnost može da pređe u čvrsto stanje i to na temperaturama na kojima bi obično ključala.

Otkriće ilustruje kako i neki sasvim poznati materijali mogu da promjene svoja svojstva i ponašanje kada se njihovo okruženje mjeri u nanometrima, odnosno milijarditim delovima metra. To otkriće moglo bi dovesti do nove primjene vode.

Rezultati istraživanja na kom su radili naučnici Majkl Strano i Kumar Agraval objavljeni su u časopisu “Nature Nanotechnology”.

“Ako ograničite tečnost u nanošupljini, možete promjeniti njeno ponašanje”, kaže Strano.

U jednom njegovom eksperimentu, voda je prelazila u čvrsto stanje na čak 105 stepeni Celzijusa, a kasnije čak i višoj.

“Efekat je mnogo veći nego što je bilo ko od nas očekivao”, kaže Strano.

Pošto se ta “stvrdnuta” voda (naučnici izbegavaju da upotrebljavaju riječ “led” u ovom slučaju) ne “otapa” sve dok se ne nađe na temperaturi mnogo većoj od tačke na kojoj inače ključa, trebalo bi da ostane savršeno stabilna čak i na sobnoj temperaturi.

Od nje bi onda mogle da se prave “ledene žice” koje bi bile najbolji nosioci protona, jer voda provodi protone barem 10 puta efikasnije od tipičnih provodnika.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/otkriveno-neocekivano-svojstvo-vode-postaje-led-na-105c/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])