Snimljeno pleme netaknuto civilizacijom, avion gađali strijelom (Video)

Objavljeno: 30. 11. 2016 u 12:02h

Nevjerovatne fotografije plemena netaknutog civilizacijom privukle su pažnju svjetskih medija.

Fotografije pokazuju zajednicu koja se procjenjuje na oko 100 ljudi u za njih čudnom susretu s avionom koji ih je slikao, a koji su gađali strijelama, piše Dejli Mejl.

Oni pripadaju Janomami narodu i žive na području od Venezuele do Brazila. Iako ih naučnici i istraživači puštaju da na miru žive svoje živote, postoji opravdan strah da će brzo nestati, a najveću prijetnju predstavljaju im ilegalni rudari koji tragaju za zlatom. Postoji bojazan i da će se zaraziti nekom bolešću za koju još nisu stekli imunitet ili da ne dođe do fizičkog sukoba između plemena i rudara. Zbog svega toga, mnogi žele vidjeti i dodatne akcije za njihov spas.

Naime, područje na kojem se smatra da živi oko 22 hiljade članova izvornim plemena, zakonom je zaštićeno od 1992. godine, no zbog oko 5 hiljada tragača za zlatom koji tamo lutaju, postoji mnogo straha. S druge strane, agencije i udruženja koje brinu o njihovoj zaštiti suočavaju se s manjkom sredstava.

“Ono što znamo o njima je da imaju kuće za porodice. Love životinje, pecaju ribe i bave se vrtlarstvom te poznaju preko 500 biljnih vrsta. Vođe plemena su šamani koji udišu halucinogene supstance i vjeruju da komuniciraju s duhovnim svijetom”, zaključio je aktivist za njihovu zaštitu Davi Kopenava.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/snimljeno-pleme-netaknuto-civilizacijom-avion-gadali-strijelom-video/||claudebot