I na vašem zatvaraču piše YKK: Znate li šta to znači?

Objavljeno: 25. 11. 2016 u 14:53h

Patentni zatvarači obavezan su dio farmerica kao i raznih drugih odjevnih predmeta, a na njima često stoji ugravirana oznaka YKK.

Ako ste se ikad malo bolje zagledali u patentni zatvarač na svojim farmericama ili popularnim majicama “na šlic”, tada ste vjerovatno i primijetili kako na njima najčešće stoji oznaka YKK. No, čemu ona služi i što zapravo znači?

Ta su slova skraćenica od Yoshida Kogyo Kabushikikaisha, najvećeg svjetskog proizvođača patentnih zatvarača. Tadao Yoshida Kogyo Kabushikikaisha 1934. osnovao kompaniju Yoshida, koja je danas proizvođač preko 70 posto svih svjetskih patentnih zatvarača.

Takva dominacija je nevjerovatna u bilo kojoj sferi posla, ali očito moguća i u svijetu kapitalizma. Yoshida ima preko 206 fabrika i 114 kompanija u čak 71-oj svjetskoj državi. Oni ne samo da proizvode patentne zatvarače, već proizvode mašine koje proizvode zatvarače. Njihova najveća fabrika u američkoj Georgiji proizvodi preko sedam miliona zatvarača na dan. Iako nisu izumili patente, Japanci su se njima okoristili, a pravi izumitelj je Whitcomb L. Judson 1893. Vlasnik kompanije YKK je navodno velik altruist koji je vrlo pošten prema dobavljačima, a cilj mu je oduvijek bio stvoriti najkvalitetnije patentne zatvarače koji će dugoročno trajati. Kompanije koje su kupovale njegove proizvode uvidjele su kvalitet, pa je malo po malo počeo preuzimati svjetsko tržište.

Kompanija takođe proizvodi dugmad te razne druge kopče. Napravili su čak i vlastiti animirani film koji su nazvali “Dani ubrzavanja” u kojem dvoje djece i robot koriste zatvarače kako bi zaštitili svoj grad od neprijatelja. Najveća konkurencija im je kineska kompanija SBS, no japanski YKK navodno nema razloga za strah, jer su nemjerljivo kvalitetniji, iako skuplji. Procjenjuje se kako će tržište patentnih zatvarača vrijedjeti oko 13,7 milijardi dolara do 2020. godine.

Izvor: kolektiv.me

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/i-na-vasem-zatvaracu-pise-ykk-znate-li-sta-to-znaci/||claudebot