Šta vaše ime i prezime govori o vama? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 12. 11. 2016

Može li vaše ime odlučiti i vašu sudbinu? 

Neke primjere kao što je britanski sudac Igor Judge možemo odbaciti kao slučajnost, ali pojavljuju se istraživanja koja bi mogla dokazati da ime zaista utiče na ponašanje u školi, popularnost u društvu ili čak i mogućnost pronalaženja novog posla.

Jedno od pojašnjenja takvog fenomena je implicitni egoizam koji kaže da nas privlače zanimanja koja su slična našim imenima.

Implicitni egoizam objašnjava zašto Nina želi postati novinarka ili zašto Ivan želi živjeti u Ivanić-Gradu.

Međutim, imena igraju i veliku ulogu u tome kako nas drugi doživljavaju. Prije tri godine je britanska kolumnistica Katie Hopkins priznala da dječja imena povezuje sa stereotipima o njihovom socio-ekonomskom statusu.

Rekla je da više voli da joj se djeca igraju s drugom djecom koja imaju staromodna imena ili imena grčkog i latinskog porijekla. Usprkos halabuci koju su takve izjave izazvale, istraživanja su pokazala da su takva mišljenja raširenija nego što to želimo priznati.

Ime i socio-ekonomski status David Figlio sa univerziteta Northwestern iz SAD-a proveo je nekoliko istraživanja o uticaju imena. On je prvo ustanovio koja su imena najčešće povezana sa siromaštvom ili crnim porodicama.

Sufiks “isha” u imenu, kao što je to Lakisha, ili apostrofi (Du’Quan) najčešća su obilježja imena asociranih sa siromaštvom. Zatim je usporedio parove braće u kojoj je jedan imao “siromašno” ime, a drugi je imao uobičajeno ime. Rezultati su ga nemalo iznenadili.

Otkrio je da su djeca sa “siromašnim” imenima ostvarila lošiji uspjeh u školi.

“Nije to samo zato što siromašnije porodice daju djeci imena koja zvuče ‘siromašno’. Postoje i određena društvena očekivanja povezana s konotacijama nekih imena”, rekao je Figlio za BBC.

Takav učinak može potrajati i nakon osnovne škole. Gregory Clark usporedio je imena 14.000 studenata s Oxforda. Otkrio je da je Oxford pohađalo trostruko više Eleanora od prosjeka u društvu.

Shane, Shannon, Paige i Jade su bili lošije sreće. Negativan efekt imena može se odraziti i na zapošljavanju. Kako su istraživači u Americi otkrili nakon što poslali identične životopise na oglase za posao.

Životopisi su bili potpuno izmišljeni, ali razlikovali su se samo u imenu. Kandidati s bjelačkim imenima kao što je Emily Walsh ili Greg Baker gotovo dvostruko češće su pozivani na razgovore za posao od kandidata s crnačkim imenima kao što je Jamal Jones ili Lakisha Washington. Prezime govori o tijelu Čak i prezime može dati za naslutiti neke opštenite karakteristike osobe. Kao što su to ustvrdili austrijski istraživači, prezime može otkriti i kako osoba izgleda.

Pretpostavlja se da djelomično nasljeđujemo građu tijela od predaka koji su često dobivali prezimena po svojim zanimanjima. Nakon što su godinu dana pratili sva atletska događanja u Velikoj Britaniji, Austriji i Njemačkoj. Zaključili su da Tailori (krojač) češće se takmiče u sportovima izdržljivosti, a da Smithevi (kovač) se češće takmiču u sportovima snage.

Svima nama s pomalo nesretnim imenima može biti utjeha to da čak i najbolji imaju ponekad problema s imenom. Kako je to američki predsjednik Barack Obama rekao o svom srednjem imenu Hussein:

“Srednje ime mi je dao neko ko nije mislio da ću ikad se kandidovati za predsjednika”.

Izvor: Avaz

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Domko baner