Japanski pijetao sa devet života

Objavljeno: 4. 11. 2016 u 12:37h

I dok širom svijeta vlada uvjerenje da su mačke te koje imaju devet života i koje imaju sreće, jedan pijetao iz japanskog grada Osaka dokazao je sasvim suprotno.

Naime, pijetao Masahiro iz zoološkog vrta “Tennoji Zoo” iz Osake preživio je čak tri napada predatora, tj. ostalih životinja, zbog čega je postao prava atrakcija ovog zoološkog vrta. Posljednji napad desio se sredinom oktobra i njega je uspio preživjeti bez ikakvih problema.

Vijest o njegovom “preživljavanju” pronijela se Osakom, a i šire, pa je sada to ubjedljivo najpopularniji stanovnik ovog zoološkog vrta, jer mnogi dolaze samo zbog njega.

Kako su Japanci prilično sujevjerni ljudi, tako posjetioci zoološkog vrta dolaze i insistiraju da pomaze Masahira, jer vjeruju da će im to donijeti sreću u životu. Masahiro je tako postao najpopularniji stanovnik ovog zoološkog vrta, a najviše posjeta ima predveče, kada je njegovo vrijeme za šetnju.

Inače, Masahiro se u zoološkom vrtu nalazi od jula prošle godine i bio je samo jedan od 70 pilića kojima je sudbina bila da završe kao hrana rakunima i drugim životinjama u vrtu. Ipak, Masahiro je oduvijek imao specijalni tretman u vrtu.

Kada se vještačkim putem izlegla mala patka, Masahiro je izabran da oponaša njene roditelje, što mu je kupilo dodatno vrijeme. Dva mjeseca kasnije, Masahiro je trebalo da bude mamac koji su ubacili u kavez kako bi uhvatili podivljalu lasicu, koja je napadala ptice u zoološkom vrtu.

Međutim, lasica nije ulazila u kavez puna tri dana i njihova zamka je propala, a Masahiru je ponovo produžen život.

Kako je rastao, određeno je da bude ostavljen za hranu velikim predatorim, poput lavova i tigrova, ali su ga iz nekog razloga stalno preskakali, tj. nije došao njegov red.

Nakon svega, rukovodstvo zoološkog vrta je odlučilo da je Masahirova sudbina da ostane s njima u zoološkom vrtu, tako da je on od tada prava atrakcija, koja privlači posjetioce.

Masahirova popularnost je rezultat i njegovog izuzetnog ponašanja prema posjetiocima. Naime, uopšte mu ne smeta kada se ispred njega okupi gomila ljudi, veoma je tolerantan i čak dozvoljava posjetiocima da ga uzmu u naručje.

Jedna 30-godišnja Japanka došla je u Osaku samo zbog Masahira, koji joj je dozvolio da ga uzme u naručje. Ona kaže da je to učinila jer vjeruje da će joj on donijeti sreću.

S obzirom na svoju popularnost, čak je jedan dan proveo i kao šef smjene saobraćajne patrole na autoputu u Osaki. Nedavno se pojavio i na promociji novogodišnjih karata za 2017. godinu, jer je naredna godina u znaku pijetla, a Masahiro je definitivno najpopularniji japanski pijetao.

“Nikada nisam pomislio da će pijetao biti najpopularnija životinja u našem zoološkom vrtu”, kaže veterinar Šin Nišioka i dodaje: “Pijetlovi nisu zanimljivi ljudima, posebno jer ne daju jaja. Ali, Masahiro nam je svima pokazao da život može biti i drugačiji, te da nije svačija sudbina ista.”

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/japanski-pijetao-sa-devet-zivota/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])