Ovo je 10 najvećih slava i crvenih slova do Božića

Objavljeno: 27. 10. 2016 u 19:24h

Slava potiče iz paganskih vremena, kada je služila kako bi se održala veza sa precima i poreklom, a tako je ostalo do danas. Slavljenjem su porodice prenosile kulturno nasljeđe sa pokoljenja na pokoljenje i čuvale svijest o sopstvenom porijeklu. Među slovenskim narodima, istrajala je kod Srba.
Kod Srba svaka porodica odvojeno slavi svog sveca. Slavu nasljeđuju sinovi od oca, nerijetko i samo najstariji sin, ako muške djece ima više, dok ćerke preuzimaju muževljevu slavu. Slava okuplja cijelu porodicu, po želji i prijatelje, a u srpskom narodu ustaljen je običaj da se na slavu ne zove – već svako ko dođe tog dana u kuću koja obilježava svog sveca, trebalo bi da bude ugošćen u skladu sa mogućnostima porodice.

Najčešće se slava obilježava bogatom trpezom, koja ne može da se zamisli bez slavskog kolača i žita. Ukoliko ipak, neko nema mogućnost i sredstva da upriliči bogatu gozbu, najvažnije je da se pripremi slavski kolač i žito, i da se upali slavska svijeća.

Žito predstavlja ilustrovanu vezu ovozemaljskog i zagrobnog života, a kao crkveni simbol ono podsjeća na biljne žrtve iz starog zavjeta. Takođe, običaj je da uoči slave porodični sveštenik dođe u kuću da sveti vodicu, od koje se kasnije mesi slavski kolač.

Kada osvane dan slave, u crkvu se nosi slavski kolač, žito i crno vino. U zavisnosti od toga da li slava pada za vrijeme posta, gozba može da sadrži meso i životinjske proizvode (mrsna slava) ili ne (posna slava).

Najveći broj slava u srpskom narodu praznuje se baš u jesenje doba, kada se proslavljaju i najčešće slava u Srba – Mitrovdan, Aranđelovdan i Nikoljdan.

Ovo je 10 najvećih slava do Božića:

27. oktobar – Prepodobna Paraskeva (Sveta Petka)

31. oktobra – Sveti apostol i Jevanđelist Luka

8. novembar – Sveti Velikomučenik Dimitrije (Mitrovdan)

14. novembar – Sveti Kozma i Damjan (Vrači)

16. novembar – Sveti Đorđe (Đurđic)

21. novembar – Sabor SveTog Arhangela Mihaila (Aranđelovdan)

24. novembar – Sveti Mučenik Stefan Dečanski (Sveti Mrata)

4. decembar – Vavedenje Presvete Bogorodice

17. decembar –  Sveta Varvara

19. decembar – Sveti Nikolaj Čudotvorac (Nikoljdan)

Ovo su ostale velike slave do Božića:

1. novembar – Sveti Prohor Pčinjski

5. novembar – Sveti apostol Jakov, prvi episkop Jerusalimski

10. novembar – Sveti Arsenije Sremac

11. novembar – Avramije Zatvornik (Avramijevdan)

25. novembar – Sveti Jovan Milostivi

26. novembar – Sveti Jovan Zlatousti

27. novembar – Sveti apostol Filip

29. novembar – Sveti apostol Matej

7. decembar – Sveta velikomučenica Ekaterina

8. decembar – Sveti sveštenomučenik Kliment

9. decembar – Sveti Alimpije Stolpnik (Alempijevdan)

13. decembar – Sveti apostol Andrej Prvozvani (Andrejevdan)

18. decembar – Sveti Sava Osvećeni

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/ovo-je-10-najvecih-slava-i-crvenih-slova-do-bozica/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])