Mladi poliglota iz Tuzle govori čak 56 jezika!

Objavljeno: 21. 10. 2016 u 11:42h

Muhamed Mešić pravi je fenomen. Ovaj 32-godišnji Tuzlak govori čak 56 jezika, a već je sa svojih 16 godina imao funkciju opštinskog odbornika.

Mešić je pravnik, hebreist, japanolog, ali i trenutačno savjetnik makedonskog predsjednika, Đorđa Ivanova. Dobitnik je i prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. godine u Beču.

Na pitanje kako neko može govoriti 56 jezika, Muhamed odgovara kako je sve moguće.

“Važno je imati želju, a ja sam ju imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni ‘krivac’ za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drugačije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost stvoriti sasvim drugačiju sliku nego samo na jednom jeziku.

“Perspektiva je drugačija kad jednu riječ prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je sa grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na ljetovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspirisalo”, rekao je Mešić.

Jezični genije kaže da samo treba naći način kako savladati gradivo, “i ako ste dovoljno uporni, uspjeh je neminovan”.

Muhamedu je u prosjeku potrebno dvije to tri sedmice za savladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

“Što više jezika govorimo, lakše je učiti ostale, jer su jezici dosta povezani i dobar dio njih imaju sličnosti. Od 360 dana u godini ja više od 200 provodim u avionu. Uvijek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite uspjeti i ja to, zaista, jesam. Zato svima savjetujem da ne žale sebe ako hoće živjeti svoj film i biti svoji.

“Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi”, poručio je Mešić.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/mladi-poliglota-iz-tuzle-govori-cak-56-jezika/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot