Šta znače naši pogrebni običaji?

Objavljeno: 19. 10. 2016 u 16:17h

Vjerovanje u onostrani život duboko je usađeno u našem narodu i ono se možda i najbolje prepoznaje u detaljima spremanja pokojnika za sahranu. Mnogi naši običaji ukazuju na to – da će pokojnici živjeti i dalje na onom svijetu i za to su dokaz svi oni predmeti koji im se stavljaju u kovčeg.

Običaj da se mrtvac kupa i oblači

Tim običajem se pokojnik priprema da izađe čist pred lice Živoga Boga. A pred Boga treba izaći ne samo čiste duše nego i tijela.

Zašto se muškarcu odvezuju ruke pred sahranu?

Čovjek je biće stvoreno za slobodu kada je živ, a i kada je mrtav. To je i znak vjere u besmrtnost čovjeka i svjedočenja da je Bog čovjeka stvorio ne za ropstvo već za slobodu, i u ovom i u onom svijetu.

Zašto se mrtvac nosi nogama okrenutim naprijed?

Pri hodu, noga ide ispred glave i dok je čovjek živ. Pokojnik takođe ide u vječnost, pa je prirodno da noge idu naprijed. Pri opelu i u grobu, glava pokojnika je okrenuta ka Istoku. Sa istoka se rađa Sunce, koje je simbol Hrista Boga. Pokojnik ide ka Njemu, zato se molimo da ga Bog upokoji u svijetlost lica Hristova.

Zašto lomimo tanjir kada se mrtvac iznosi iz kuće?

Neke od teorija koje se mogu povezati još sa antičkim vremenima jesu one koje povezuju lomljenje tanjira i sahrane dragih osoba. Naime, lomljenje tanjira se povezuje sa običajem ličnog „ubijanja“ (razbijanja) keramičkog posuđa koje se koristilo na sahranama i komemoracijama mrtvih, pri čemu bi razbijanje tih vaza i tanjira predstavljalo neku vrstu oslobađanja od stresa i osjećaja mogućnosti za kontrolom „gubitka“ (materijalnog), za razliku od smrti svojih voljenih, čiji gubitak nisu mogli da kontrolišu.

Prema drugim teorijama, ovakav običaj je mogao služiti kao način da se bukom i pometnjom otjeraju „zli dusi“ koji nisu bili poželjni na proslavama.

Srpski rečeno: „da se nešto ne urekne“ ili „da ga ne bije maler“. Ova teorija ima osnovu u činjenici da se širom svijeta smatralo da buka tjera zlo.

Naricanje

Naricanje za pokojnikom se vršilo putem tužbalica – odnosno putem pjesama obrednog karaktera, predstavljaju važan dio posmrtnog obreda i kulta. Njome je oglašavana smrt u okviru žaljenja za umrlim i shvatana je kao obaveza prema pokojniku.

U našem narodu smatra se da majka, sestra i ćerka tuže žale najiskrenije i najdirljivije. Postoji stari običaj koji je nalagao da se i do 40 dana nariče za pokojnikom, a onda kad njegova duša ode na počinak – tužbalice prestaju.

Opelo

U zakazano vrijeme dolazi sveštenik. Njega dočekuje domaćin i vodi ga u prostoriju gdje je pokojnik. Pošto sveštenik uzme potrebne podatke o umrlome, kovčeg sa pokojnikom se iznosi u dvorište, gdje se vrši opelo. U mjestima gdje ima kapela, svi dolaze u zakazano vrijeme na sahranu, i u određeno vrijeme se vrši opelo. Najprije se podijele svjećice svima prisutnima, koje se upale i drže u toku opela.

Za vrijeme opela, rodbina stoji sa desne strane kovčega, a kovčeg je okrenut tako da pokojnik gleda prema istoku. Dok traje opelo vlada potpuna tišina, i razumije se, potpuna ozbiljnost. Krst stoji čelo glave pokojnika. Takođe, čelo glave postavlja se manji stočić na koji se stavlja žito, skuvano kao za slavu. U žito se stavlja jedna svjećica. Pored žita potrebna je i jedna flašica u kojoj je pomiješano vino i ulje, (uspomena na svetu tajnu jeleosvećenja), kojim se poslije opela preliva pokojnik.

Pogača i med

Na stočić se stavlja i čaša sa vinom i kašičicom, da sveštenik na kraju opela prelije žito. Tu se još stavlja pogača i tacna sa medom. Pogača simbolizuje samoga Hrista koji je hljeb života, a med sladost raja.

Izvor: banjalucanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/sta-znace-nasi-pogrebni-obicaji/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot