Najveće slavske zablude: Istina o mrsnoj i posnoj slavi, ali i “pravilo” o žitu

Objavljeno: 11. 10. 2016 u 12:19h

Otkrivamo vam vjerske običaje koji će vam dokazati da ste do sada bili u zabludi, kada su u pitanju verski običaji u periodu slava.

Sutra je Miholjdan, a nakon njega slijede još četiri velike slave u srpskom narodu, koje nas polako uvode u “sezonu slava”. Kao što i većina zna, glavno obilježje za krsnu slavu je sveća, ikona, žito, kolač i vino, a trpeza može da bude mrsna ili posna.

Ipak, tradicionalni slavski običaji se u Srbiji razlikuju od mjesta do mjesta, međutim, da li ste se nekad zapitali da li zaista poznajete prave srpske, pravoslavne običaje?

sl2

Naime, jedno od ustaljenih “pravila” je da se žito za slavu ne pravi ukoliko je svetac živ. Koja je zapravo razlika između živog i mrtvog sveca?

Prema predanju, kada je slava, ne gleda se da li je svetac živ ili mrtav, jer se na dan slave žito osveštava za pokojne pretke porodice, a ne za sveca. S druge strane, Bog ne pravi razliku između živog ili mrtvog sveca, jer nas je vjeronauka naučila da kada čovek premine, njegova duša nastavi da živi, tako da su pred Bogom svi živi.

Gdje je žito tu je i sveća koja mora da bude isključivo od voska. Činjenica je da su voštane svijeće skuplje od onih koje su napravljene od parafina, ali po našem učenju sve ono što se prinese Bogu, treba biti prirodno, jer će se na taj način i vratiti prirorodi.

sl3

Nikako ne treba zaboraviti i posebnu pažnju obratiti na jednu od najvećih zabuna kada je u pitanju krsna slava. Da li slavska trpeza treba da bude posna ili mrsna? Vjerovali ili ne, i ovde postoje određena pravila, ali ne ona u koja ste vjerovali cijeli život.

Slave se dijele na posne i mrsne, i kao da postoji neko određeno pravilo kod Srba, drže se jedne te iste trpeze, ne mareći na prave vjerske običaje.

Slavska trpeza je obavezno posna u vrijeme četiri velika posta: božičnog, vaskršnjeg, petrovskog i gospojinskog. Isto tako, i kada nije vrijeme posta, a slava pada u srijedu ili petak, trpeza mora da bude posna.

Međutim, ono što mnogi ne znaju, a to je da u trapavim nedjeljama, prve nedjelje nakon četiri velika posta, u bilo koji dan da slava padne, čak i ako je srijeda ili petak, trpeza mora obavezno da bude mrsna, jer je to period razrješenja od posta.

Na samom kraju, postavićemo vam jedno “prosto” pitanje. Da li znate zbog čega se posti?

“Gospodu nije potreban naš post i gladovanje, već nama samim a kako bi naša srca omekšala, skrušila se i smirila pred Bogom i postala sposobna da prime Božju blagodat i pomoć. Postom izražavamo svoju ljubav i vjeru u Gospoda, jer samo onaj koji poštuje Gospodnje zapovijesti ima istinsku ljubav prema svome Tvorcu. Grijeh nepoštovanja posta ne leži u samoj hrani koju sa blagodarnošću uzimamo, već u drskom gaženju zapovijesti Gospodnje o postu i crkvenih pravila koja su po nadahnuću Svetog Duha propisali bogonosni oci, svetitelji Crkve Hristove, i ostavili ih nama kao vječni amanet i nezabludivi put duhovnog usavršavanja”, objašnjeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: telegraf.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/najvece-slavske-zablude-istina-o-mrsnoj-i-posnoj-slavi-ali-i-pravilo-o-zitu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])