Da li ste rođeni lider?

Objavljeno: 8. 10. 2016 u 11:08h

Nova istraživanja pokazuju da je pravi balans između autoriteta i topline i empatije ono što čini pravog lidera. Ako neki menadžer odašilja previše signala moći, on izgleda distancirano i hladno.

Ukoliko preovladava toplina, onda će teško privući pažnju zaposlenih i natjerati ih da ga slušaju. Razne osobine odaju rođenog lidera, a jedna od njih je – govor tijela.

Ovo su neki od najvažnijih znakova:

1. Glavu drži pravo

Kada govori velikim ili malim grupama, lider ne bi trebalo da krivi glavu, kaže Kerol Kinsi Goman, autor knjige “Tihi jezik lidera”. Glava može biti blago zabačena unazad, ali ne previše. U suprotnom, djelovaćete arogantno.

2. Osmijeh koji “raste”

Osmjesi bi trebalo da se koriste škrto, jer previše osmjehivanja zaista može da učini da izgledate kao slabić. Najefektniji osmijeh je onaj koji počinje stidljivo, ali se širi kada osoba uđe u salu ili izađe na binu, kaže Kerol Kinsi Goman.

3. Kontakt očima

Premalo kontakta očima izgleda kao da ste spremni nekog da slažete, dok previše može da djeluje kao da nekog “stalkujete”. Gomanova savjetuje da se fokusirate na trougao između nečijih očiju i čela. Ako gledate osobu bilo gde ispod nivoa očiju, možete da djelujete vrlo neprofesionalno.

4. Kako pokazuje

Kada želite da nešto pokažete, koristite cijelu šaku, a ne samo kažiprst. Džo Navaro, bivši FBI agent kaže da je eksperiment sa porotnicima pokazao da pokazivanje prstom djeluje preagresivno, dok pokazivanje cijelom rukom nikome ne smeta.

5. Umirujući gestovi

Ljudi dok govore često dodiruju vrat, vuku kragnu ili popravljaju frizuru, što pokazuje anksioznost i nervozu. Lideri bi trebalo da izbjegavaju sve ove pokrete, jer njihovi podređeni to tumače kao nesigurnost, a od lidera očekuju da bude miran i da drži stvari pod kontrolom.

5. Drži ruke u V – tako da se prsti dodiruju

Ovo je pokazatelj samopouzdanja, i uči se na svim obukama menadžmenta i liderstva.

6. Kretanje

Kada govore, lideri ne stoje iza govornice, već se pomjeraju na sceni. Tako mogu da natjeraju publiku da ih pažljivije prati, kaže Ejmi Kadi, profesor na Biznis školi Harvarda. Hodanje, pa pauza, pa dalje hodanje su ono što najbolje “pali”. Ako neprestano hodate, djelovaćete nervozno i zbunjeno.

7. Zna moć pauze

Spor govor i povremeno pauziranje čini da izgledate autoritativnije. Što brže pričate, manji ste autoritet, kaže profesorka Kadi.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/da-li-ste-rodeni-lider/||claudebot