Teslin izum bi zauvijek okončao ratove

Objavljeno: 7. 10. 2016 u 12:38h

Izum “zrak smrti” srpskog naučnika Nikole Tesle ne bi imao rušilačku snagu, već bi, naprotiv, služio za uspostavljanje mira.

Mit da je Tesla, jedan od najvećih svjetskih izumitelja, zaista radio na “zraku smrti” proteklih nedjelja okupirala je svjetsku javnost. Isječak iz Teslinog intervjua “Njujork tajmsu” 1934. godine ukazuje da bi takva sila mogla da obori 10.000 neprijateljskih aviona na udaljenosti od 400 kilometara, te da izazove trenutnu smrt milionskih armija.

Ipak, pogrešna je percepcija da je taj Teslin navodni izum imao rušilačku namjenu. Naprotiv, on bi služio za uspostavljanje mira.

Kako navode naučni portali, Tesla je odbacivao tvrdnje da se radi o “zracima smrti” i objasnio da ni sva energija koju je koristio tadašnji Njujork, sa oko dva miliona konjskih snaga, ne bi, čak ni usmjerena na 30 kilometara, naškodila ljudskom biću – jer bi se ubrzo rasula.

Tesla je “snop smrti” smatrao najvažnijim svojim izumom među 700 dotadašnjih. Slao bi, kako je govorio u intervjuima, koncentrisane snopove relativno velikih ili čestica vidljivih mikroskopom kroz vazduh.

To bi bilo, tvrdio je Tesla novinaru “Njujork tajmsa”, “bešumno oružje koje bi svoj posao obavljalo bez traga”.

Moglo bi da djeluje na udaljenostima vidljivim teleskopom. Ni najmoćniji mikroskop, tvrdio je Tesla, ne bi otkrio šta je uzrokovalo smrt milionskih armija. Takvo oružje, nadao se on, sasvim bi onemogućilo rat. Vazduhoplovstvo bi uvođenjem “snopa smrti” bilo sasvim izbačeno iz vojne upotrebe i vojske bi svoje djelovanje više koncentrisale na brodove. Oni bi bili opremljeni manjim uređajima koji bi mogli da projektuju snop dovoljan da obori bilo koji napadački avion. Nestale bi i podmornice, govorio je Tesla, jer već postoje sistemi koji ih mogu otkrivati, pa je uranjanje besmisleno, a čestični snop mogao bi da djeluje i pod vodom.

Tesla je objašnjavao da bi četiri nova izuma bila potrebna da bi “snop smrti” bio djelotvoran. Naknadno je u brojnim istupima na tu temu objasnio da bi snop, mjerljiv u hiljadama konjskih snaga, “bio debljine vlasi kose”.

Tesla je 1935. godine napravio i teorijsku studiju u kojoj je podrobnije opisao funkcionisanje svog superoružja nadajući se da će pronaći ulagače koji bi mu pomogli da ga razvije. Taj rad, čija je autentičnost potvrđena, otkriven je 1983. godine, a nalazi se u Muzeju “Nikole Tesle” u Beogradu i jedini je dokument koji je Tesla napisao o svom oružju.

Tesla je tražio podršku američkog Ministarstva obrane za razvijanje superoružja, ali bez uspjeha. Prije toga, Teslu je odbio i njegov stari finansijer Dž. P. Morgan.

Kako je Drugi svjetski rat bio na pomolu, Tesla se obratio na adrese nekoliko savezničkih vlada, američku, kanadsku, englesku, francusku, sovjetsku i tadašnju vladu Kraljevine Jugoslavije. Više izvora tvrdi da je uspio da privuče pažnju britanskog premijera Nevila Čemberlena, ali je on ubrzo dao ostavku nakon pregovora sa Hitlerom, pa od svega nije bilo ništa. Tesla je najdalje u razgovorima stigao sa Sovjetima. Novi dokumenti FBI-ja govore o tome kako je Tesla ustupio dokumentaciju za svoje oružje sovjetskoj kompaniji za trgovinu oružjem sa SAD “Amtorg trejding korporejšn”.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/teslin-izum-bi-zauvijek-okoncao-ratove/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot