Najveći lift na svijetu može da podigne 3.000 tona! (Video)

Objavljeno: 25. 9. 2016 u 11:14h

Kao najveća hidroelektrična brana na svijetu „Tri klisure“ sama po sebi predstavlja građevinski biser, pa i ne čudi što je baš u njenom sklopu otvoren i najveći lift na svijetu.

Sam lift i cijeli mehanizam teži 15.500 tona i diže brodove 113 metara u visinu. Glavne komponente lifta su 169 metara visoki betonski stubovi.

„Kabina“ lifta je dugačka 120, a široka 18 metara.

Očekuje se da će lift povećati kapacitet transportovanja robe za šest miliona tona dobara svake godine.

Prethodno je brodovima bilo potrebno više od tri sata da se probiju na drugu stranu brane, a lift skraćuje taj put na 40 minuta.

„Tri klisure“ predstavlja najveću hidroelektričnu branu na svijetu, čija je izgradnja počela 1993. godine na rijeci Jangcekjang. Rezervoar je počeo da se puni deceniju kasnije.

Nalazi se između gradova Ičang i Fuling. Izgradnja brane najskuplji je građevinski poduhvat u istoriji, a koštao je 25 milijardi dolara! Centrala je zvanično otvorena sa svim funkcionalnim kapacitetima 4. jula 2012. godine.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/najveci-lift-na-svijetu-moze-da-podigne-3-000-tona-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot