Ovo su najsurovije sprave za mučenje koje je svijet vidio! (Foto)

Objavljeno: 13. 9. 2016 u 16:04h

U današnje vrijeme mučenje ljudi nailazi na veliku osudu, ali nije uvijek bilo tako. U srednjem vijeku prosto su se utrkivali ko će na brutalniji način da sprovede kaznu koja je uglavnom bila smrtna. Neke od ovih sprava su bile toliko okrutne, da nam je danas teško da zamislimo da su uopšte postojale.

Iron maiden iliti Nirnberška devica

7795368d24278f342cf0721b76afccf9

Kutija napravljena od gvožđa u čijoj se unutrašnjosti nalaze šiljci u upotrebi je od 16 vijeka. Žrtvu bi zatvorili u kutiju, a zatvaranjem vrata šiljci bi joj se zabili u tijelo. Kako bi mučenje bilo što duže i okrutnije, šiljci su bili tako postavljeni da ne probodu nijedan ključni unutrašnji organ, pa je svaka žrtva prije smrti trpila nevjerovatne bolove.

Potapajuća stolica

2

Na potapajućoj stolici su najčešće završavale žene koje su bile optužene za veštičarenje. One su potapane u vodu i zatim bacane na zemlju do priznanja.

Točak za mučenje

3

U upotrebi je još od antike, a prvi put se pismeno pominje već u šestom vijeku nove ere. On je imao dva “nivoa” mučenja. Lakša kriminalna djela kažnjivana su tako što je mučitelj udarcima lomio ekstremitete prestupnika. Kazna za ozbiljnije kriminalne radnje bila je lomljenje svih udova. Kako bi, polomljenih kostiju, postali prilično savitljivi, njihova tijela bi se isprepletala sa točkom i tako bi na njemu i umirali.

Bakarni bik

4

Ova sprava je patentirana na Siciliji gdje je bila veoma popularna. Kriminalci su bili zatvarani u utrobu bakarnog bika nakon čega bi se ispod zapalila vatra. Oni su bukvalno kuvani do smrti. Sam bik je imao zvučni sistem koji je njihove jecanje pretvarao u riku bika. Samim tim tim je ovo mučenje dobilo dodatnu dimenziju i “atraktivnost”.

Razapinjač (sprava za rastezanje)

5

Već iz prvog vijeka nove ere postoje prvi zapisi o ovom užasnom izumu, a najviše se koristio početkom 15. veka širom Evrope. Jedna je od najsurovijih i najčešće korišćenih sprava za mučenje i bila je prisutna u svim mučilištima po Evropi. Različitih oblika i načičkana oštricama, pored bola od šiljaka koji su se zabadali u žrtvino tijelo, na njoj su i mišići bili kidani uslijed razapinjanja i istezanja.

Viljuška jeretika

6

Viljuška jeretika se smještala između vrata i grudnog koša žrtve. U slučaju da osuđeniku krene da pada glava, mogao je zadobije vrlo teške povrede. Najčešće se koristila na osuđenicima koji su bili optuženi za jeres.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/ovo-su-najsurovije-sprave-za-mucenje-koje-je-svijet-vidio-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])