Srpske izreke koje nemaju nikakvog smisla

Objavljeno: 5. 9. 2016 u 20:52h

Srpski narod je jako mudar – sve te umotvorine koje su se prenosile s koljena na koljeno i danas su podjednako aktuelne kao i prije nekoliko vjekova. Ipak, među njima ima i onih izreka koje često izgovaramo ni ne razmišljajući šta znače i da li imaju logike.
“Ako ne počneš, nećeš ni završiti”

“Ako želiš jezgro, slomi ljusku”

“Da se riječi kupuju, manje bi se govorile”

“Dva puta mjeri, a jednom sjeci”

Ovo su samo neke od naših starih umotrovina koje najbolje pokazuju koliko je naš narod bio mudar i shvatao život na pravi način. U svim tim našim izrekama objašnjen je život vjerovatno bolje nego u bilo kojem djelu slavnih filozofa – ali ipak se i nama podkrala po koja pomalo besmislena izreka. Neke od njih jednostavno nemaju smisla, dok su druge s vremenom prestale da važe. Kao na primjer…

“Što se mora nije teško”

Toliko često izgovarana rečenica da je rjetko ko spreman da zastane i zapita se – kako, pobogu, nije teško?! Ako je nešto teško, onda je teško. To da li se mora ili ne ni na koji način ga ne čini manje ili više teškim! Primjera radi, ako treba da cjepate drva, to je težak posao i biće težak bez obzira na to da li morate da ih cjepate ili to radite iz zabava. “Što je teško – teško je” već zvuči mnogo realnije.

“Ko visoko leti nisko pada”

Jasno nam je da u pitanju metafora i jasno nam je kakvu poruku treba da  pošalje – ali je ponovo krajnje nelogična. Kako to može drugačije da se padne, osim nisko? Da li ste nekad čuli da je neko pao visoko? Ili da je pao osrednje visine? Ako padaš, padaš na dole i nikako drugačije “Ko visoko leti uvijek padne” bi imalo više smisla.

“Ko rano rani dvije sreće grabi”

Šta tačno ovo treba da znači? Da li se u svitanje djeli neka sreća za koju mi nismo čuli? Ili se odigrava neki posebno zanimljiv spektakl koji bismo morali da doživimo? Ponovo, jasno da je u pitanju metafora, ali nema mnogo smisla u današnje vrijeme. Zapravo, mi smo pokušali da ustajemo rano i nismo baš ugrabili dvije sreće.“Ko rano rani ima više vremena” je sasvim logična postavka.

“Daleko od očiju, daleko od srca”

Moguće da je ovo bilo tačno nekada davno, kad nismo imali Vajbere, Skajpove, Fejsbuke i druge vidove brze komunikacije, ali danas ne važi. Kad važi, onda nije u pitanju prava ljubav. Imamo mali milion primjera veza, brakova, prijateljstava i svih drugih vrsta ljubavi koje opstaju uprkos fizičkoj razdaljenosti. Ili hoćete da nam kažete da je jednostavno nemoguće voljeti nekoga ko je umro, pa samim time i više nije fizički sa nama?

“Da je maćeha dobra, u bašti bi se sijala”

Ozbiljno? OZBILJNO?

“Gledaj vola jel debela vrata, a djevojci kakva joj je majka”

Ovo se možda nekad radilo, ali ni tad ni danas nije bio ispravan pristup odabiru djevojke. Kao što vjerovatno i sami znate, postoji veliki broj primera problematične djece od divnih roditelja i divne djece od problematičnih roditelja. “Gleda vola jel debela vrata, a djevojci koliko te voli” je OK postavka.

“Kajanje je lijek za svaki grijeh”

Po hrišćanstvu jeste, ali u svakodnevnom životu baš i nije. To što ćete se pokajati jer ste ubili, pokrali ili povrijedili nekoga ne znači da je taj “grijeh izlječen” iliti da će vam biti oprošteno. Poslije određenih stvari kajanje zaista ničemu ne služi.

Izvor: Mojkontakt

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/srpske-izreke-koje-nemaju-nikakvog-smisla/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])