Neobičan biznis komšije: Iznajmljuje pršut za 1 €

Objavljeno: 3. 9. 2016 u 13:03h

Savršenog je oblika, težine, s lijepom matiranom korom …tačno onako kako i treba. S bojama u svim nijansama dobijene dimljenjem u najboljim uslovima.

“Ovaj pršut ide samo odabranima. Ovog momenta, osim njih nekoliko u mojoj konobi, ima ih još samo stotinak komada koji vise sa plafona isključivo hrvatskih restorana. Biram pažljivo lokacije, priznajem, jer ovo je specijalan proizvod, napravljen od najboljih sirovina, kombinacije kvalitetnog drva i pomno odabranog građevinskog materijala “, kaže Siniša Tudor, vlasnik konobe”Nono” na ostrvu Krk.

Tudor je moderni pronalazač koji je, tražeći rješenje za saniranje problema koji napadaju pravi pršut, odlučio da napravi vještački.

Čovjeku koji obožava ovaj delikates i još više uživa u sječenju, praveći od toga pred gostima svoje konobe pravi spektakl, dosadilo je što oni vremenom počnu da oskidaraju i postaju mamac za muve.

Velikom perfekcionisti je to smetalo, pa se odlučio za eksperiment.

“Dakle, ovaj je pršut kompletno nejestiv, kako rekoh, građen je od drveta i građevinskog materijala, a da bi se napravio, prvo je trebalo prirediti silikonski kalup. Napravljen je, kao i kod svakog narednog po pravom pršutu. I vještački pršut mora da liči, ako je pravi težak 6,3 kg, onda i njegova drvena verzija mora imati do u gram isto toliko. Otisak se onda puni smjesom, pa se suši, dorađuje, boja industrijskim bojama. i onda ide u Pršutana na dimljenje jer mora imati isti taj savršeni miris. Mora biti posve nalik pravom pršutu. Od početka do kraja procesa, znači od izrade kalupa do trenutka kada se vješanja na kuku, treba mu jedno tri mjeseca. I nema toga znalca koji bi dok visi, ili čak i iz neposredne blizine, mogao reći da je vještački. Tek kada ga čovjek uhvati u ruku, onda shvati da to nije pravi pršut “, kaže Siniša koji pršute nikada ne prodaje, isključivo ih iznajmljuje, mjesečna cijena im je 10 kuna plus PDV po komadu.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/neobican-biznis-komsije-iznajmljuje-prsut-za-1-e/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot