Jedinstveno djelo arhitekture: Kuća koja rotira (Foto/Video)

Objavljeno: 23. 8. 2016 u 15:40h

Dizajnirana i izgrađena od strane arhitektonsko – umjetničkog dua koji čine Aleks Šveder i Vard Šeli, ReActor kuća je nastanjiva skulptura u kojoj su njih dvojica živjeli tokom pet dana izložbenog performansa.

13 metara dugačka i 2,6 metra široka kuća je smještena na samom vrhu 4,5 m visokog stuba i može da rotira za punih 360 stepeni. Kuća se uvijek pomjera u zavisnosti od kretanja njenih stanovnika, ili vjetra i vremenskih uslova.

kuća2

Sudeći po postu koji je obljavio Omi International Arts Center, umjetnici su veoma slikovito opisali njihovo iskustvo koje su doživjeli prilikom boravka u ovoj veoma neobičnoj građevini rekavši:

“Mi smo bili astronauti u divljini”.

Oba umjetnika su redovno izvještavala novinare tokom svog života u kući ReActor i tom prilikom opisivali svoje momente u njoj kao veoma ljupke i okeanske.

kuća1

Njih dvojica gotovo nikada nisu prestajali da se kreću u krug i bio je dovoljan čak i najmanji povjetarac da ih postavi u aktivno stanje. Pogled iz kuće koji se konstantno mijenja, spavanje koje dolazi i odlazi sa sumrakom i svitanjem i osjećaj povezanosti sa svojim cimerom, znajući tačno šta on osjeća i radi, kao i osjećaj meditacije koji građevina stvara, su učinili da ovi ljudi potpuno promijene svoje navike.

Za pet dana koliko su u njoj proveli, umjetnici su doživjeli potpuno novu i neopisivu konekciju, kako sa svojim okruženjem, tako i međusobno, dok su u svakom trenutku morali da budu svesni u kom se pravcu kreću.

kuća3

Dva čovjeka su svakog trenutka uživala u blagim i suptilnim pokretima kuće, ali takođe i u osjećaju kada je njihovo pomjeranje tokom određenog vremena bilo ograničeno, jer su konstantno morali da prave mala podešavanja kako bi uspostavili idealan balans.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/jedinstveno-djelo-arhitekture-kuca-koja-rotira-fotovideo/||claudebot