Ovo je najveći grafit na svijetu (Video)

Objavljeno: 20. 8. 2016 u 16:57h

U bečkom naselju Neu Marx osvanuo je najveći grafit na svijetu austrijskog umjetnika Golifa koji se prostire na površini od 30.000 kvadratnih metara.

Proteklih mjesec i po dana mladi austrijski umjetnik Golif boravio je u trećem bečkom okrugu, gdje je na površini od 30.000 m2 stvarao svoje umjetničko djelo, veliko crno-bijelo lice pod nazivom ‘Promatrač’.

Slika pokriva površinu od 6 nogometnih terena, a samo u prvih nekoliko sedmica stvaranja umjetnik je prešao 120 km. Oslikavanje je završeno 16. avgusta, a ‘Promatrač’ će bečku četvrt Neu Marx nastanjivati iduće tri do četiri godine.

Prilikom stvaranja ovog umjetničkog djela vodilo se računa i ekologiji te je potrošeno ukupno 4.920 kilograma ekološki prihvatljive boje. Cijeli je projekat nastao s ciljem oživljavanja nekadašnje bečke industrijske zone Neu Marx.

Istovremeno, nastankom ovog ogromnog grafita, nastao je i video zapis kao sastavni dio umjetničkog procesa. Snimka pokazuje na koji je način i uz pomoć koji pomagala Golif ovladavao ogromnom površinom koju je oslikavao. Između ostalog dizajnirao je i trkaći automobil te kartonski tenk koje je koristio prilikom oslikavanje površine.

Zbog svoje je veličine lice vidljivo samo uz pomoć fotoaparata, kamere ili iz aviona, a stručnjaci smatraju da je to zapravo div koji utjelovljuje identitet grada.

U videu pogledajte kako je Golif stvarao ‘Promatrača’.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/ovo-je-najveci-grafit-na-svijetu-video/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot