10 zanimljivosti o Bijeloj kući: Po njoj luta Linkolnov duh, a ima i dvojnika

Objavljeno: 19. 8. 2016 u 10:47h

U Bijeloj kući je 132 sobe, 35 kupatila, 6 nivoa, 412 vrata, 28 kamina, 7 stepeništa, 3 lifta, 5 kuhinja, nekoliko vrtova, teniskih i košarkaških terena, bioskop, staza za trčanje…. Ali krije i mnoge tajne.

Ovo su malo poznate zanimljivosti o najpoznatijoj američkoj kući.

1. Ima dvojnika

Navodno je irski arhitekta Džejms Hoban planove za Bijelu kuću napravio po ugledu na kuću u Dablinu koja je danas sjedište irskog parlamenta. Po njoj je rađen nacrt za Bijelu kuću.

2. Džordž Vašington nikada nije živio u Bijeloj kući

Prvi američki predsjednik nikada nije živio u predsjedničkoj rezidenciji, njen prvi stanar bio je njegov nasljednik, Džon Adams, koji se uselio 1800. godine. Iako je Vašington odabrao lokaciju i arhitektu, gradnja kuće počela je 1791. i trajala je osam godina. Izgradnja je koštala 232 hiljada dolara, u današnje vrijeme to bi iznosilo oko 4 miliona,

3. Na prvoj filmskoj projekciji u Bijeloj kući prikazan je film Rođenje jedne nacije

Početak filmskih večeri u Bijeloj kući bio je prije 101 godinu, kada je Vudvord Vilson odlučio da bude domaćin projekcije filma redatelja D. W. Grifit “Rođenje jedne nacije”, istorijskoj drami koja govori o usponu Ku Klax Klana u SAD-u, a već je tada izazvao brojne kritike zbog opravdavanja rasne segregacije. Najviše filmova pogledao je Džimi Karter, čak 480.

4. Bijela kuća nije oduvijek nosila taj naziv

Tek je Teodore Ruzvalt dao ime koje nosi i danas. Prije toga korišćeni su nazivi Predsejdnička kuća, Predsjednički dvorac i slično.

5. Prelomna godina za Kuću: 1933.

Ruzvalt je ugradio rampe i liftove, kako bi Bijelu kuću učinio dostupnom i invalidima. Dao je da se napravi i bazen, kog je Nikson prekrio i umjesto njega stvorio dvoranu za novinare.

6. Neki kažu da je ukleta

Mnogi gosti, ali i stanari, tvrde da duh pokojnog predsjednika Abrahama Linkolna još luta sobama Bijele kuće. Najpoznatija je priča Vinstona Čerčila, koji je tvrdio da je naletio na Linkolnov duh kraj kamina. Čerčil više nikada nije kročio u Linkolnovu spavaću sobu.

7. Ispod Bijele kuće, u podrumu, postoji čitav grad

Nikson je sagradio kuglanu, a postoji i cvjećara, čokoladarnica, čak i zubar.

8. Tom Henks poklonio je Bijeloj kući dva aparata za kafu

Poznati glumac, prilikom svoje posjeta Bijeloj kući, primjetio je da u njoj ne postoji aparat za kafu pa je odlučio da ga kupi. Koju godinu kasnije, kada je ponovno posjetio Bijelu kuću, doneo je novi model.

9. Nekad je bilo problema da se uđe u Bijelu kuću

Proslava inauguracije Andrea Džeksona 1829. privukla je narod, pa je osoblje moralo posjetioce da namami napolje pa su počeli ispred da dijele punč s viskijem.

10. Neobični troškovi stanara

Osoblje Bila Klintona je prije nego što je on napustio Bijelu kuću napravilo 40.000 dolara štete. Oni su namjerno iščupalii slovo W sa tastatura, zalijepili ladice na stolovima, ostavljali čudne telefonske poruke…

Na kritike su odgovorili da nije neobično da se osoblje bivšeg predsjednika našali sa novim stanarima. Navodno je i Buševo osoblje po odlasku iščupalo telefonske žice i ostavljalo preteće poruke, uključujući i jednu koja je glasila “Vratićemo se'…

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/10-zanimljivosti-o-bijeloj-kuci-po-njoj-luta-linkolnov-duh-a-ima-i-dvojnika/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot