Zaboravljene peglice hit na Kubi

Objavljeno: 16. 8. 2016 u 15:14h

Skromni poljski “fijat 126p”, poznat kao “peglica”, skoro je zaboravljen poslije pada Berlinskog zida, ali nekoliko decenija kasnije “peglica” se još vozi na Kubi gdje je jedno od omiljenih i cjenjenijih vozila.

Najveća dragocjenost koju kubanski automehaničar Ramzes Fernandez ima je nešto veća od zamrzivača, sa prostorom za noge koji odgovara onom ispred avionskog sjedišta i sa snagom nešto jačom od veće kosilice.

“Ovo je moje drugo čedo. Žena mi govori da mi je to drugo dijete” – kaže Fernandez gledajući u 39 godina star automobil koji je kupio nekoliko mjeseci prije nego što mu se rodio sin.

U zemlji nedostaje taksi vozila i autobusa, posebno otkako se Kuba bori sa nestašicama nafte uzrokovanim krizom u Venecueli. Prosječna plata je 25 dolara mjesečno, mada su cijene goriva i vozila među najvišim na svijetu.

Sa samo 24 konjske snage, u zavisnosti od toga koliko je auto prerađen, pola tone težak “polski”, kako ga zovu Kubanci, nudi porodicama nezavisnu mobilnost za samo nekoliko hiljada dolara koji se može skupiti štednjom od privatnih poslova ili od doznaka rođaka iz inostranstva.

Priučeni kubanski mehaničari, koji su uspjeli da stare američke “sedane” desetinama godina održe u voznom stanju, sada svoj talenat primjenjuju na “peglice” iz vremena Hladnog rata i ugrađuju im moćnije motore pa čak i kvalitetne muzičke sisteme i tapacirung.

“Ovo je godina “peglice” – kaže predsjednik auto-kluba “Prijatelji auta” Hendi Koba.

U ovoj karipskoj zemlji registrovano je oko 10.000 “peglica” i iako mnoge nisu u voznom stanju, hiljade njih se mogu vidjeti kako “špartaju” kubanskim ulicama.

One prolaze pored američkih starina poznatih kao almendronesi i “moskviča” i “lada” uvezenih iz Sovjetskog Saveza. Fernandez kaže da je prije rođenja sina prodao motor i za 5.000 dolara kupio “peglicu”. Auto se hladi na vazduh i sklon je pregrijavanju na Kubi i zato ga mnogi voze sa otvorenom haubom motora. Fernandezova “peglica” je stalna meta pohvala i divljenja drugih vozača.

“Ljudima se veoma sviđa moj auto. Svi mi govore da je divan” – kaže sredovječni Kubanac.

Izvor: Glassrpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/automobilizam/zaboravljene-peglice-hit-na-kubi/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot