Grandiozne galaksije kroz objektiv (Foto)

Objavljeno: 30. 7. 2016 u 14:57h

Grandiozne galaksije i zadivljujuće prirodne pojave našli su se na fotografijama koje su ušle u uži izbor za astronomskog fotografa godine. Pobjednik će biti objavljen 15. septembra, a fotografije iz užeg izbora biće izložene u Kraljevskoj opservatoriji u Grinič astronomskom centru od 17. septembra. Ovo su samo neke od njih koje oduševljavaju na prvi pogled.

Fleš point

Bred Goldpejnt iz SAD fotografisao je meteorsku kišu na nebu iznad planine Šasta u Kaliforniji. Snimak je načinjen u zoru, 13. avgusta 2015. godine.

Polarna svjetlost

Gil Rokol iz Velike Britanije uspio je da snimi nevjerovatan prizor polarne svjetlosti na noćnom nebu iznad lagune u Jokulsalornu, Island. Fotografija je nastala u noći Valentinova, ove godine.

Ptica na Mjesecu

Endrju Kaldvel sa Novog Zelanda snimio je kraljevsku čaplju na vrhu grane dok je obasjava svjetlost sa skoro punog Mjeseca u Zalivu Houk, Novi Zeland.

Zaleđeni giganti

Nebeski svod Mliječnog puta u kombinaciji sa svjetlom sa lampe posmatrača daje jedan predivan prizor. Fotografija je snimljena u Cimon dela Pelja, u srcu Dolomita, na sjeveroistoku Italije.

Zvjezdana igra

Međunarodna svemirska stanica prolazi kroz koncentrične tragove zvijezda padalica, dok se istovremeno vide siluete drveća u Herogejtu, južna Australija.

Paralelne planine

Sjena planine Manua Kea, najvišeg vrha na Havajima, projektovana je tokom izlaska Sunca iznad vulkana Hualalai, dok se Mjesec još nije povukao.

Između stijena

Mliječni put se ukazao na noćnom nebu između dvije impozantne stijene na plaži u blizini Big Sura, Kalifornija.

Sedam magičnih tačaka

Crvena boja skulpture Sedam magičnih tačaka u Brateberganu, u Norveškoj, izgleda potpuno nestvarno pod zvjezdanim nebom.

MSS ispod Venere i Mjeseca

Snimljeno sa vrha planine Semnoz, vidi se putanja Međunarodne svemirske stanice iznad grada Ansi, u Francuskoj, a iznad nje i Mjesec i Venera.

Obojena brda

Sjajne zvijezde Mliječnog puta prirodnom svjetlošću “kupaju” šarene naslage tzv. Obojenih brda u Oregonu.

Antarktička svemirska stanica

Pogled na Hejli 6, istraživačku stanicu koja je smještena na grebenu Antarktika, a za koju se vjeruje da je nešto najbliže simulaciji života u svemiru. Ovo je idealno mjesto za istraživanja Evropske svemirske agencije. U pozadini se vidi i aurora borealis.

Nacionalni park

Snimljena je iz Sefton Bivuaka, najstarije kolibe u Nacionalnom parku “Kuk”, na Novom Zelandu. Vidi se igra zvijezda koje obasjavaju veličanstvene planine i idilično selo u podnožju planina.

Venera iznad Australije

Fotografija je snimljena tokom veoma rijetkog poravnanja pet planeta koje se desilo u februaru 2016. godine, a ovaj prizor je snimljen na Turimeta plaži, u Australiji.

Kristalna briljantnost

Nevjerovatan oreol oko Mjeseca na noćnom nebu iznad Norveške je na ovoj fotografiji. Oreol, poznat i kao Mjesečev prsten, nastaje prelamanjem svjetlosti Mjeseca na kristalima leda u oblacima.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/grandiozne-galaksije-kroz-objektiv-foto/||claudebot