Devet namirnica koje nemaju rok trajanja

Objavljeno: 30. 7. 2016 u 10:53h

Postoje namirnice koje mogu zauvijek stajati u vašoj kuhinji i nikada se neće pokvariti.

Med

Pravi med može se vremenom kristalizovati ili malo promijeniti boju, ali nema rok trajanja. Čuvajte ga na hladnom mjestu i dobro zatvorite teglu sa medom.

Riža

Skoro sve vrste riže imaju neograničen rok trajanja ako je držite daleko od vlage. Izuzetak je jedino smeđa riža jer sadrži puno više ulja u sebi i njen rok je kraći. Čuvajte je na suvom i hladnom mestu. Jednom kad otvorite kesicu premjestite rižu u dobro zatvorenu posudu. Možete je takođe držati i u frižideru ili zamrzivaču.

Šećer

On se nikad neće pokvariti bilo da je riječ o bijelom, smeđem ili šećeru u prahu jer ne podržava razvoj bakterija. Jedino što mu se može desiti je da postane pretvrd. Očuvaćete ga svježim ako ga držite u dobro zatvorenim posudama ili u originalnoj ambalaži, ali dobro zatvorenoj.

Jaka alkoholna pića

Destilovana pića poput vodke, ruma, viskija, džina i tekile se nikad ne kvare, bez obzira kada se otvore. Njihov ukus i aroma mogu oslabiti nakon otvaranja, ali da bi došlo do toga treba da prođe jako puno vremena. Čuvajte ih na hladnom, suvom i mračnom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti i toplote. Dobro zavrnite čep nakon korišćenja.

Javorov sirup

Ako ga držite u zamrzivaču, može trajati zauvijek. Nakon što ga otvorite, čuvajte ga u frižideru.

Čisti ekstrat vanile

Pravi, čisti ekstrat nikada se neće pokvariti. Dobro ga zatvorite i čuvajte na hladnom i mračnom mestu.

Destilovano bijelo sirće

Ukus mu se neće nimalo promijeniti godinama. Čuvajte ga poklopljenog na tamnom i mračnom mjestu.

Kukuruzno brašno

Ako ga čuvate daleko od kondezacije, dobro zatvorenog na suvom i hladnom mjestu može vam trajati zauvijek.

So

Ona se ne može pokvariti, bez obzira kako izgleda. Samo je čuvajte daleko od vlage.

Izvor: 24sata.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/devet-namirnica-koje-nemaju-rok-trajanja/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot