Kako se pravi domaća pasta za zube

Objavljeno: 23. 7. 2016 u 13:36h

Jeste li znali da su stari Grci i Rimljani zube prali mješavinom sačinjenom od različitih biljaka, meda i pepela? I dan danas ljudi u nekim krajevima svijeta kao zubnu pastu koriste drveni ugljen, blato, so. Probajte i vi sljedeće recpte.

Šta vam sve treba da biste napravili pastu za zube:

– Filtrirana voda (jer voda iz slavine sadrži štetni fluorid i hlor)

– Kokosovo ulje (zato što ima antibakterijska svojstva, a ovim uljem možete svakodnevno da masirate desni desetak minuta i da tako smanjite broj bakterija u ustima)

– Soda bikarbona (manje je abrazivna od kupovnih zubnih pasta, uklanja mrlje i obojenost zuba, sadrži i korisne minerale, a pH-vrijednost iznosi od 9 do 11, što znači da ima alkalna svojstva)

– Eterična ulja (nane, limuna, pomorandže, cimeta, anisa i ruzmarina jer imaju antibakterijska, umirujuća i osvežavajuća svojstva)

– Stevija u prahu (prirodni zaslađivač koji će dati bolji ukus vašoj pasti za zube)

– Bentonit glina (polira i čisti zube, ima antibakterijska svojstva)

– Morska so (ima antibakterijska svojstva i nježno čisti površinu zuba)

– Biljni glicerin (ima ulogu povezivanja sastojaka i pridonosi kremastoj strukturi zubne paste)

Recepti za izradu paste za zube:

Protiv lošeg zadaha

Pomiješajte četvrtinu šoljice sode bikarbone i vode tako da dobijete teksturu paste. Po želji, radi boljeg okusa, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja. Četkicu za zube umočite u pastu, nanesite malu količinu smjese na zube i trlajajte ih nekoliko minuta. Isperite mlakom vodom.

Ova zubna pasta ukloniće zadah u ustima nakon konzumacije češnjaka ili luka puno bolje nego ona kupovna. Kažu da ova pasta uklanja čak i neprijatan zadah usljed konzumiranja luka.

Pasta koja miriše na kokos

Pola šoljice kokosovog ulja pomiješajte sa tri kašičice sode bikarbone, dodajte malo stevije i do 20 kapi eteričnog ulja cimeta

Dobro izmiješajte i dobijenu smjesu držite u staklenoj teglici koja ima poklopac. Koristite svakodnevno.

Pasta od gline i soli

Četiri supene kašike kokosovog ulja pomiješajte sa četiri kašike gline, tri kašike vode, pola kašičice morske soli i 15 kapi eteričnog ulja.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/kako-se-pravi-domaca-pasta-za-zube/||claudebot