Ovih 14 stvari vjerovatno niste znali o najvećoj legendi borilačkih filmova (Video)

Objavljeno: 21. 7. 2016 u 11:29h

Cijeli svijet zna za ikonu zvanu Bruce Lee. Zato ćemo vam otkriti sve zanimljivosti koje o njemu vjerovatno niste znali.

Dijelom Nijemac

Bruceov djed bio je Nijemac, tako da je zbog svog statusa “nečiste” krvi mnogo propatio dok je učio Kung Fu. Upravo zbog ovog neprihvatanja sredine prebacio se na Ving Čun školu koja je bila liberalnija. Gdje god je bio, nailazio je na rasizam, čak i u Holivudu gdje je u prvim godinama njegove karijere bilo nemoguće da Azijat igra glavnu ulogu.

Loš vozač

Za Kineze važi nepravedan stereotip kako su loši vozači, pa ipak, Bruce se uklapao u taj stereotip. Njegovi prijatelji su često naglašavali da nije bio pretjerano nadaren vozač.

https://youtu.be/G4c7CE27CK4

Bio kratkovid

Eto jednog od razloga zašto je loše vozio. Bruce Lee bio je kratkovid. Zbog toga se oslanjao na Ving Čun metod gdje su dodir i pokret bitniji od vida. On je jedan od prvih poznatih ličnosti koje su nosile kontaktna sočiva koja su u ono vrijeme bila izrazito neudobna.

Ča-Ča šampion

Kad je bio u srednjoj školi, osvojio je plesno takmičenje, što ne čudi pretjerano jer je često isticao kako su borilačke veštine i ples povezani. Kad je došao u Ameriku, otvorio je plesnu školu u kojoj je i upoznao svoju buduću suprugu Lindu.

Nadao se da će se jednog dana boriti s Muhamedom Alijem

Čuveni rad nogu Muhameda Alija izazivao je divljenje kod Leeja, što je on ubrzo implementirao u svoj stil borbe. Pažljivo je pratio Alijeve mečeve i potajno se nadao da će se jednog dana naći u ringu. Smatrao je da će sličan temperament dvije snažne ličnosti biti magnet za publiku, međutim njihovi menadžeri nisu za to imali sluha.

https://youtu.be/AVY5Yy7P58I

Fanatično vježbao

Priča se da je dnevno vježbao čak 5.000 udaraca kako bi do savršenstva doveo svoju tehniku. Ovo objašnjava njegovu izrazitu snagu ruku. U ono vrijeme limenke su bile pravljene od debljeg aluminijuma nego danas, a Bruce ih je probijao samo prstima. Na setu filma “Veliki gazda” se povrijedio, pa se u nekim scenama može videti zavijenih prstiju.

Bio nevjerovatno brz

Ovo i nije neka tajna, ali da li ste znali da je svoju brzinu demonstrirao tako što bi u šaku svog sagovornika stavljao novčić i onda ga munjevito zamijenio drugim prije nego što bi “žrtva” stegla pesnicu? Kamere onog vremena nisu mogle da zabilježe tu brzinu pa su ga često upozoravali da mora da usporava udarce kako borbe ne bi izgledale kao niz trzaja gdje protivnici magično padaju.

Tukao Jackieja Chana

U jednoj sceni filma “Na zmajevom putu” uhvatio je jednog od kaskadera za kosu i “slomio” mu vrat. Taj kaskader je poslije postao zvijezda pod imenom Jackie Chan. On je radio najopasnije scene u mnogim Bruceovim filmovima.

https://youtu.be/LBsNhemHkrk

Konzumirao kanabis

Tačnije, nepalski hašiš, čija su dejstva snažnija od običnog kanabisa. Doduše on nije pušio, već žvakao supstancu za koju je tvrdio da mu opušta mišiće. Mnogi ukazuju i na ovu naviku kad je u pitanju njegova kontroverzna smrt jer je nekoliko dana prije onog fatalnog promijenio nabavljača.

Nadaren crtač

Bruce Lee je obožavao da crta. Možete li da pogodite koji su glavni motivi njegovih radova? Vjerovatno se nećete pretjerano iznenaditi.

Simbolika zmaja

Bruce je rođen u kineskoj godini Zmaja, na dan i sat Zmaja, pa ne čudi što mu je nadimak bio Mali zmaj. Zmaj je postao simbol i omaž Bruceu. Glavni lik igrica “Mortal Kombat” Liu Kang baziran je po liku i djelu slavnog glumca, a logo igrice jeste glava zmaja.

https://youtu.be/YRm9rCXYhcA

Nije znao da pliva

Bruceov mlađi brat Robert i sestra Fibi otkrili su kako je Bruce mrzio vodu i da nije znao da pliva.

Smrt

Njegova smrt je i dalje obavijena velom misterije i postoji nebrojeno teorija o tome kako i zašto je preminuo. Kao uzrok ove tajnovitosti je nastalo takozvano “Prokletstvo Lijevih”, jer je i njegov sin Brendon nastradao spletom nesretnih okolnosti dok je snimao “Vranu”.

Uveo Chucka Norrisa u svijet filma

Bruce Lee uveo je karatistu Chucka Norrisa u svijet filma. Svima je dobro poznata njihova borba u rimskom Koloseumu u filmu “Na zmajevom putu”. Chuck Norris je pričao da su u toku snimanja filma u hodnicima hotela u kojem su bili smješteni satima sparingovali, a da osiguranje nije htjelo (ili smjelo) da ih zaustavi.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/ovih-14-stvari-vjerovatno-niste-znali-o-najvecoj-legendi-borilackih-filmova-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])