Priča o Popaju: Snaga špinata

Objavljeno: 20. 7. 2016 u 12:22h

Otkrijte pozadinu priče o crtanom junaku Popaju i koliko je špinat zaista bogat gvožđem.

„Šta jede ovaj sićušni mornar kada ima takve mišiće”, vjerovatno su se pitali čitaoci novinskog stripa o porodici Ojl kada se 1929. godine pojavio nov sporedni lik u ovoj priči. Nikome nije bilo jasno odakle Popaju, za koga je Elzi Segar inspiraciju pronašao u lokalnom kavgadžiji, tolika snaga. Međutim, tajna nije bila u hrani. Bilo je potrebno samo da pomazi magičnu kokošku. Ni ime dotadašnje glavne junakinje, Olive Ojl, nije sugerisalo čitaocima da je maslinovo ulje zdravo već su svi članovi njene porodice imali imena koja asociraju na neku vrstu ulja. A onda je, 1932. godine Popaj prvi put probao špinat.

Ovaj čudesni sadržaj konzerve od tog trentuka postao je jedini izvor njegove snage. Godinu dana kasnije pojavljuju se i prvi crtani filmovi o Popaju a njihova popularnost će napraviti od ovog mornara, ali i od špinata još veće zvijezde. Njegovi mišići će se pretvarati u tenkove, pegle, nakovanje, pesnice u čekiće, a roditelji će pričati djeci: „Ako želiš Popajevu snagu jedi špinat jer on je pun gvožđa”.

Međutim, da li je zaista tako? Nesumnjivo je da je gvožđe veoma važan mineral za organizam. Mada još uvijek niko od njega nije dobio nadljudsku snagu, nedostatak gvožđa dovodi do anemije i slabosti, dok hroničan nedostatak može da dovede i do ozbiljnijih posljedica i trajnih oštećenja organa. Sa druge strane, prevelika količina ovog minerala bi mogla da ometa metabolizam, značajno ošteti srce i jetru, ali su ovakvi slučajevi veoma rijetki jer organizam apsorbuje samo onoliko gvožđa koliko mu je potrebno. Ovaj mineral u organizam dolazi preko velikog broja namirnica biljnog i životinjskog porijekla, a špinat je samo jedna od njih koja se po količini gvožđa ne izdvaja previše od ostalih. U zavisnosti od toga da li se za pripremu jela koristi svjež, zamrznut ili konzerviran špinat, kao i od načina pripreme, količina gvoža varira od 3 do 4 miligrama na 100 grama špinata.

Kakvu bi tek snagu Popaj dobio kada bi imao dovoljno vremena da izgricka 100 grama sjemenki prije nego što krene da pesnicom dijeli pravdu, ako se uzme u obzir činjenica da se u njima može naći od 8 do 15 miligrama gvožđa u zavisnosti od vrste sjemenki. Odlična zamjena za špinat bio bi i pasulj, koštunjavi plodovi, džigerica, žumance, crveno meso, kao i bilo koja zeljasta biljka. Prosječnoj odrasloj osobi potrebno je 8 miligrama gvožđa dnevno, a djeci i ženama više nego muškarcima, dok je trudnicama potrebno čak 27 miligrama.

Međutim, nije samo važno koliko se gvožđa nalazi u određenoj namirnici već koliki procenat organizam može da iskoristi. Zato je kuvani špinat mnogo korisniji od sirovog koji u sebi sadrži oksalnu kiselinu koja se prirodno vezuje za minerale pa ih organizam teže apsorbuje. Takođe je poželjno znati sa čime se špinat može kombinovati ukoliko želite da iskoristite što više gvožđa. Ljudski organizam mnogo lakše apsorbuje gvožđe iz mesa nego iz biljaka i može da iskoristi veće količine, iako je povrće često preporučljivo iz drugih razloga. Može se reći da postoje dvije vrste gvožđa jer se ono u životinjskom organizmu vezuje za proteine, među kojima je i hemoglobin pa je drugačije od onog koje se unosi hranom biljnog porijekla.

Izvor: nationalgeographic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/prica-o-popaju-snaga-spinata/||claudebot