Šta bi se desilo kada bi se u Americi aktivirao supervulkan?

Objavljeno: 12. 7. 2016 u 13:56h

Nacionalni park Jeloustoun poznat je po veličanstvenim gejzirima i bogatsvu biljnih i životinjskih vrsta. Međutim, poznat je i po supervulkanu na kom leži i koji “tinja” neposredno ispod njegove površine.

Najbolji dokaz njegovog postojanja je gejzir “Old Fairthful” čiji mlazevi izbijaju na svakih nekoliko sati.

Supervulkani su oni vulkani čija bi erupcija mogla da prekrije više od 1.000 kubnih kilometara. SAD iaju dva takva: Jeloustoun i jedan u Long Veliju u Kaliforniji.

U posljednjih 2,1 milion godina u Nacionalnom parku bilo je tri takva događaja koji su doveli do stvaranja gigantskih vulkanskih kratera.

Šta bi se desilo kada bi danas došlo do erupcije?

Iako naučnici smatraju da se supervulkan u Jeloustounu neće aktivirati u dogledno vrijeme (barem ne u narednih 1.000 godina), oni procjenjuju da će, kada se to desi, doći do katastrofalnih posljedica po okolinu.

Za početak, erupcija bi počela izbacivanjem pepela koji bi se proširio na oblast od oko 800 kilometara u prečniku. Ta oblast bi bila prekrivena sa čak 10 centimetara pepela, što bi bilo pogubno za usjeve.

Zajedno s pepelom, vulkan bi izbacio i mnoge gasove, među kojima i sumpor dioksid, gas koji dovodi do stvaranja kiselih kiša i globalnog hlađenja.

Eksplozija vjerovatno ne bi zbrisala ljudski rod, ali bi dugoročno svakako djelovala razorno, naročito po zapadnu polovinu SAD.

Upravo zato naučnici pomno prate sve seizmološke promjene u Jeloustounu, kako bi prvi znaci erupcije bili prepoznati na vrijeme.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/sta-bi-se-desilo-kada-bi-se-u-americi-aktivirao-supervulkan/||claudebot