Najstarija poruka u flaši pronađena u Njemačkoj

Objavljeno: 6. 7. 2016 u 17:42h

Čuda se događaju onda kada se najmanje nadate i na mjestima na kojima najmanje očekujete. Uzmite ovaj par kao primjer. Tjera vas da razmislite o tome koliko je čudna ova stvar koju zovemo život.

Marijen Vinkler, penzionisana poštarka, bila je na odmoru sa svojim suprugom Horstom kada je primjetila neobičnu flašu koja je plutala pored njemačkog ostrva Amrum. Sjeća se da je unutar staklene flaše unutra bila poruka od samo dvije riječi “razbij flašu”.

“Pokušali smo da izvučemo poruku iz flaše, ali je to bilo nemoguće, pa smo je morali razbiti, kao što je i bilo napisao u poruci”, kaže ona.

Kada su odmotali poruku, našli su tekst na engleskom, njemačkom i holandskom. U poruci se zahtijevalo da pronalazači popune informacije o tome kada i gdje su pronašli flašu, prije nego je vrate u Morsko biološko udruženje u Plimut u Velikoj Britaniji. Pisalo je da će onaj ko to uradi biti nagrađen jednim šilingom.

Nakon što su primili poruku od ovog para, članovi Biološkog udruženja su bili zapanjeni. Shvatili su da je ova flaša bila jedna od 1.020 njih puštenih u Sjeverno more između 1904. i 1906. godine kao dio projekta za testiranje snage struja. To je bilo u vrijeme kada su tražili načine da istraže šta su uradile struje i ribe. Mnoge od flaša su pronašli ribari koji su pecali sa dubokim morskim mrežama. Druge su isplivale na obalu, a neke nikada nisu pronađene.Većinu flaša su pronađene u kratkom vremenu, od nekoliko mjeseci, ne decenija.

Prema njihovim riječima, Udruženje je poslalo šiling za pronalazak, kao što je i pisalo u poruci. Marijen i Horst sada čekaju potvrdu Ginisove knjige rekorda da li je to najstarija poruka u flaši ikad pronađena. Vjeruje se da je trenutni rekorder flaša pronađena nakon 99 godina.

izvor: Nezavisne – Zanimljivosti

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/najstarija-poruka-u-flasi-pronadena-u-njemackoj/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])