Izumi za koje mislite da su moderni – u stvari su drevni (Video)

Objavljeno: 27. 6. 2016 u 11:39h

Tehnologija i nauka izuzetno su napredovale u posljednjih sto godina, ali mnogi izumi za koje se smatra da su plod naših generacija zapravo vuku korijene iz daleke prošlosti.

Za plastičnu hirurgiju se smatra da se pojavila tek početkom prošlog vijeka, ali istraživanja pokazuju da su stari Egipćani izvodili estetske operacije.

Mehanizam sa Antikitere je 2000 godina star ‘računar’ koji i danas predstavlja pravu zagonetku, a roboti su takođe nastali ranije nego što ste mislili.

Novost nije ni sat sa alarmom, s obzirom na to da je još 440. godine prije nove ere Platon koristio sistem cijevi ispunjenih vodom koje su ga budile pištanjem.

Prvi prototip seizmografa pojavio se još 132. godine, dok je Heron Aleksandrijski 50. godine prije nove ere osmislio pokretna vrata.

Nešto više o ovim, i brojnim drugim izumima možete saznati iz priloženog videa.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/izumi-za-koje-mislite-da-su-moderni-u-stvari-su-drevni-video/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])