Zašto žene ne smiju da idu na Svetu goru?

Objavljeno: 29. 5. 2016 u 15:02h

Planina, koja je zapravo poluostrvo površine 335 kvadratnih metara, možda je i najveća oblast na svijetu kojoj žene, pa čak ni životinje ženskog pola, ne smiju da pristupe, piše BBC.

Prema autoru knjige “Mount Athos: Renewal in Paradise” dr Grahamu Spiku, tipik iz 10. vijeka zabranjuje da se na Svetu goru dovode ženke životinja, ali ništa ne navodi o ženama, jer “svi znaju da ženama nije dozvoljen pristup u muškim manastirima. To je najjednostavniji način, kaže on, da se obezbijedi celibat.

Ono što Atos čini drugačijim od ostalih manastirskih posjeda je to što se cijelo poluostrvo smatra “jednim velikim manastirom”. Ipak, postoji još jedan razlog zbog kog je ženama pristup zabranjen, a povezan je sa pravoslavnim predanjem.

“Prema predanju, Bogorodica je skrenula s kursa kada je pokušala da doplovi do Kipra i stigla je do Svete gore. Toliko joj se dopalo, da je molila svog sina da tu zemlju naziva svojom i on se složio”, kaže Spajk.

“Atos se još zove ‘baštom majke Božje’, u čast njene slave i ona je jedina predstavnica svog pola na tom poluostrvu”.

Jedini izuzetak, kada je riječ o zabrani dovođenja ženki životinja, predstavljaju mačke, vjerovatno zato što efikasno love miševe i divlje životinje, jer njih ne mogu kontrolisati.

Neke žene su, međutim, posjetile poluostrvo uprkos zabrani, piše BBC. Tokom Grčkog građanskog rata, između 1946. i 1949, Sveta gora dozvolila je svim izbjeglicama među kojima je bilo i žena da kod njih pronađu utočište.

Takođe, 1953. jedna Grkinja Marija Poimendou maskirana u muškarca došla je na Atos i tamo provela tri dana, poslije čega je Grčka donijela zakon koji zabranjuje ženama da odlaze na Svetu goru i propisuje kaznu od 12 mjeseci zatvora za one koje ga prekrše.

U skorije vrijeme, pravilo je prekršeno kada su ukrajinski krijumčari ostavili na Atosu četiri Moldavke 2008, koje je na kratko zadržala policija, ali su im monasi obezbijedili pomilovanje. Manastir svetog Pantelejmona Ruske pravoslavne crkve ima 500 mijesta za spavanje u svom konaku.

Izvor: BBC/Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/zasto-zene-ne-smiju-da-idu-na-svetu-goru/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot