Šta se desi kada progutamo žvaku? (VIDEO)

Objavljeno: 29. 5. 2016 u 10:46h

Kao klince plašili su nas pričama da žvakaća guma ostaje u crijevima zauvek ili bar 7 godina, ali naučnici su obznanili da je u pitanju samo mit. To je klasična priča za zastrašivanje djece – prugutaš li žvakaću gumu, ona ostaje u tijelu zauvijek.

I ne samo to, ona može izazvati vezivanje crijeva. No, moderna istraživanja pokazuju da je to samo još jedan u nizu mitova kojima se roditelji služe i da nema nikakvu naučnu potvrdu.

Prema stručnjacima iz američkog Društva hemičara, žvakaća guma nije ništa štetnija za naš sistem za varenje od bilo koje hrane koja prolazi kroz njega. Istina, potreban je koji dan više kako bi se razgradila, ali u crijevima se raspada poput svih drugih namirnica i istim hemijskim procesima, piše Dejli mejl.

Čim pojedemo nešto, varenje se odvija u tri faze – prvo mehaničko koje nastupa odmah nakon što progutamo sažvkanu hranu, druga faza uključuje enzime koji su biološki katalizatori za razgradnju, a u posljednjoj hrana prelazi u creva gdje krvne žile upijaju nutrijente, dok se ostatak “pakuje” za izlazak iz tela.

Žvakaće se gume sastoje od zaslađivača, pojačivača ukusa, omekšavajućeg elementa i gumene baze. Gume koje se koriste, bilo da su prirodne ili sintetičke, sadrže molekule polimera koje uspješno razgrađuje kiselina iz želuca, ali i drugi enzimi koji učestvuju u varenju.

Izvor: Express.hr/Nezavisne

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/sta-se-desi-kada-progutamo-zvaku-video-2/||claudebot