Na današnji dan kapitulirala nacistička Njemačka, premijerno prikazan film “Dr. No”

Objavljeno: 8. 5. 2016 u 11:12h

Među istorijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1794. – Francuski hemičar Antoine Lavoisier u jednom je danu proglašen izdajnikom, osuđen i pogubljen na giljotini. Lavoisier se smatra osnivačem moderne hemije, koji je proglasivši zakon o neuništivosti materije osnovom hemijskih zbivanja, u hemijska istraživanja uveo egzaktne fizikalne metode mjerenja. Utvrdio je sastav vazduha i prirodu kisika, te njegovu ulogu u sagrijevanju i disanju.

1828. – Rođen je Henry Dunant, filantrop koji je nakon krvavih iskustava proživljenih u bici kod Solferina, u Italiji, predložio konvenciju prema kojoj se u ratu moraju poštedjeti svi bolesni i ranjeni vojnici, te medicinsko osoblje, osnivač Crvenog krsta i dobitnik Nobelove nagrade za mir. Umro je 30. oktobra 1910.

1884. – Rođen je američki predsjednik Hari Truman, čije su mandate obilježili bacanje atomskih bombi na Japan, kraj II svjetskog rata, osnivanje Ujedinjenih Naroda, Maršalov plan o obnovi Evrope, Trumanova doktrina o zaustavljanju širenja komunizma, početak Hladnog rata, stvaranje NATO-a, Korejski rat i brojne korupcijske afere koje su sezale sve do Bijele kuće. Truman je umro 26. decembra 1972.

1886. – U Atlanti u SAD-u prodana prva oca-cola, koja je tada sadržavala kokain.

1945. – Njemačke snage su prihvatile bezuvjetnu predaju, čime je završen II svjetski rat u Evropi.

1963. – U SAD-u premijerno prikazan film o tajnom agentu James Bondu “Dr.No”, u kojem je glumio Šon Koneri.

1973. – Aktivisti American Indian Movementa (AIM) predali su se federalnim jedinicama nakon 71 dana opsade gradića Wounded Knee u rezervatu Pine Ridge u saveznoj američkoj državi South Dakota (Južna Dakota), čime je završen tzv. ‘incident u Wounded Kneeju’.

1975. – Rođen je pjevač, glumac i plesač Enrike Iglesijas.

1994. – Norveški advokat i avanturist Erling Kagge je postao je prva osoba koja je uspješno završila Three Poles Challenge, avanturistički izazov koji objedinjuje tri vjerojatno najzahtjevnija pothvata na svijetu, osvajanje Sjevernog i Južnog pola te uspon na Mount Everest.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/na-danasnji-dan-kapitulirala-nacisticka-njemacka-premijerno-prikazan-film-dr-no/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])