Zašto ruski kosmonauti idu u svemir naoružani?

Objavljeno: 2. 5. 2016 u 13:00h

Posljednjih godina, legenda o tome da kosmonauti na svemirske misije sa sobom nose oružje postala je popularna na ruskim društvenim mrežama. Kosmonaut Sergej Rjazanski nedavno je potvrdio istinitost te legende.

U intervjuu koji je dao za informativni portal „Lenta”, kosmonaut Sergej Rjazanski se sa nostalgijom prisjećao jedinstvenog trocevnog pištolja koji je nekada nosio sa sobom na misije u orbitu.

„To je bilo potpuno jedinstveno oružje — dve cijevi sa glatkim kanalom i jedna sa žljebovima. Morali ste da budete spremni da se borite sa medvjedima i vukovima koji bi mogli da vas napadnu nakon prizemljenja”, rekao je Rjazanski.

Oružje o kojem Rjazanski govori je TP-82. U periodu između 1982. i 2006. godine svi ruski kosmonauti su ga nosili sa sobom u svemir i na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Trocevni pištolj je takođe imao i oštricu, koja je mogla da se koristi kao mačeta u područjima sa bujnom vegetacijom ili kao sekira za cijepanje drveća. Rjazanski nikada nije pucao iz TP-82, a zvaničnici su odlučili da vatreno oružje kosmonautima nije neophodno i ono više nije dio njihove opreme. Međutim, mačeta, koja je bila dio naoružanja, i dalje je u upotrebi.

Sovjetski naučnik Boris Čertok je u svojoj knjizi „Rakete i ljudi” opisao događaj koji se odigrao 1965. godine u brodu „Voshod 2″ koji je prevozio kosmonaute Alekseja Leonova i Pavela Beljajeva.

Oni su se spustili u tajgu na sjeveru Urala, i spasilački timovi nisu mogli da dopru do njih nekoliko dana zbog guste šume i snijega.

Čertok je opisao momenat u kojem spasioci iz helikoptera uočavaju medvjede koji idu direktno ka vatri koju su kosmonauti zapalili u svom kampu.

U današnje vrijeme, sa napretkom tehnologije i pojavom dži-pi-esa, svemirski putnici imaju manje razloga da sa sobom nose oružje.

Ipak, za slučaj da vanzemaljci napadnu, Zemljanima koji se nađu u svemiru, na prvoj borbenoj liniji, i dalje je na raspolaganju bogat arsenal.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/zasto-ruski-kosmonauti-idu-u-svemir-naoruzani/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot