Na današnji dan: Preminuo Šekspir, rođen Roj Orbison

Objavljeno: 23. 4. 2016 u 10:02h

Među istorijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan izdvajamo: 1616. – Umro književnik, kazališni glumac i redatelj Vilijem Šekspir, koji je smatran najvećim piscem engleskog jezika, najslavnijim i najizvođenijim svjetskim dramaturgom.

Njegova djela su “Romeo i Julija” (Romeo and Juliet), “Julije Cezar” (Julius Caesar), “Hamlet” i brojna druga. Njegova djela prevedena su na mnogobrojne jezike svijeta.

1661. – U Londonu krunisan kralj Čarls II.

1851. – Kanada predstavila svoju prvu poštansku marku.

1858. – Rođen je njemački fizičar Maks Plank. On je objavio revolucionarnu hipotezu da svaki izvor energije može zračiti energiju samo u diskretnim količinama – kvantima, na osnovu čega je izveo zakon zračenja (Plankovu formulu), te razvio kvantnu teoriju. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1918. godine.

1920. – U Ankari je 1920. osnovana Velika narodna skupština Turske (TBMM), poznato kao Meclis što u prijevodu znači parlament. Dvije godine kasnije ukinut je sultanat, a 1923. formalno proglašena Republika.

1928. – Rođena je američka glumca Širlei Temple. Bila je jedna od najpopularnijih dječjih filmskih zvijezda svih vremena koja je na filmu počela nastupati kada je imala tri godine, a kasnije i ambasadora SAD-a.

1936. – Rođen je američki pjevač Roj Orbison. Poznati su njegovi hitovi poput “Only the Lonely”, “Crying”, “It’s Over”, and “Oh, Pretty Woman”.

1985. – Coca-Cola je u želji da se prilagodi dolasku novog doba, promijenila svoju stoljetnu recepturu i na tržište izdala proizvod New Coke. Taj potez pokazao se jednim od najgorih, ako ne i najgorim u istoriji kompanije jer su reakcije potrošača bile negativne, a neki su išli i toliko daleko da su sudskim putem željeli isposlovati vraćanje stare Cole.

1988. – Album “Dark Side of the Moon” britanske rock grupe Pink Floyd sišao je s Bilboarda 200 nakon rekordne 741 sedmice (više od 14 godina) koje je proveo na tom popisu hitova. Album je izdan 1973. godine, a razvijan je na idejama koje su članovi benda dobivali tokom koncertnih turneja. Album pokriva širok spektar tema među kojima su unutarnji konflikti, pohlepa, starenje i mentalne smetnje , a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih i najutjecajnijih albuma svih vremena.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/na-danasnji-dan-preminuo-sekspir-roden-roj-orbison/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])