Kako su grčka ostrva dobila imena

Objavljeno: 17. 4. 2016 u 17:55h

Iza imena svakog grčkog ostrva postoji zanimljiva priča o tome kako je dobilo naziv, a u tome važnu ulogu ima i grčka mitologija.

Kefalonija je ime dobila po heroju Kefalosu, atinskom vođi, inače sinu Dionisiosa. Kefalus je iz Atine prognan zbog ubistva, a naselio se na ovo ostrvo koje je kasnije po njemu dobilo ime.

Ostrvo Hios je dobilo naziv po Hioni, Posejdonovoj ćerki. Hioni u prevodu znači “sneg”, a na dan kada je Hiona rođena, na ostrvu je padao sneg. Po tome je ona dobila ime, a onda je ostrvo nazvano po njoj. Prema legendi, na ostrvu Hioni je bila pustinja kada je Posejdon došao, a postalo je plodno nakon snega koji je pao.

Samos je naziv izveden od mikenske reči “sami” ili “samos”, a znači uzvišenje ili brdo pored obale. Samos “potvrđuje” svoje ime jer je reč o ostrvu koje je puno brda i uzvišenja.

Popularnoj Lefkadi Homer je dao takav naziv zbog grčke reči “lefkas” (belo), a poznata je po belim stenama.

Ostrvo Kos svoje ime duguje grčkoj reči “kofos”, što u prevodu znači pećina. Ovo ostrvo je inače i poznato po mnogobrojnim pećinama.

Tinos je naziv dobio po grčkoj reči “tanaos” što znači “dugo”, a to savršeno opisuje oblik ovog ostrva. Slično je poreklo imena ostrva Itaka, koje je nazvano po grčkoj reči “ithys”, što znači izduženo.

Ostrvo Amorgos naziv je dobilo po imenu biljke amorgi, koju su drevni Grci koristili za pravljenje tkanine. Sasvim logično, ova tkanina je bila jako popularna u antičkoj Grčkoj.

Zakintos nosi ime po Zakintosu, sinu kralja Dardanosa od Troje. Posle završetka trojanske ekspedicije, Zakintos je sa svojim ljudima iz Troje prešao da živi na ostrvu.

Skiatos je naziv dobio po grčkoj reči “skia” (senka). Na ovom ostrvu ima puno zelenila koje stvara senku, mada postoji teorija da je ovo ime izabrano za ostrvo zbog toga što se nalazi u senci planine Atos.

Ikaria je ime dobila po Ikarusu koji je, pokušavajući da leti krilima napravljenim od voska, pao u more. Talasi su ga izbacili na ostrvo, koje je dobilo naziv po njemu.

Krit u prevodu znači moćan, jak, a ovo ime je izabrano zato što je Krit imao najveću mornaricu.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/kako-su-grcka-ostrva-dobila-imena/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])