Znate li ko je prvi pilot koji je probio zvučni zid?

Objavljeno: 8. 4. 2016 u 15:23h

Chuk Yeager, probni pilot Američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF) je 1947. godine bio prvi čovjek koji je probio zvučni zid. On je letio na eksperimentalnom avionu „Bell X-1“ na raketni pogon. Tom prilikom je na visini od 13,7 km letio brzinom od 1.066 km/h.

Prilikom 65-godišnjice ovog velikog događaja 2012. godine, vojna baza Nellis ga je pozvala i dala mu da leti na F-15 „Eagle“ i tom prilikom je ponovio probijanje zvučnog zida. Tada je imao 89 godina.

Brzina zvuka u vazduhu mijenja se sa visinom i temperaturom. Na morskoj površini kroz zvučni zid se prolazi kada brzina pređe 1200 km/h, ali na 15.000 metara zvuk se prestiže već pri brzini od 1000 km/h. U trenutku kad avion probija zvučni zid, pred njim se nagomilavaju čestice vazduha, koje se cijepaju kao talasi pred pramcem broda, pa se tada na zemlji začuje snažan prasak, kao eksplozija. Od praska pri probijanju zvučnog zida na manjim visinama mogu popucati prozori.

Jeger

Izvor: Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/znate-li-ko-je-prvi-pilot-koji-je-probio-zvucni-zid/||claudebot