Dječak pronašao 3.400 godina staru figurinu

Objavljeno: 27. 2. 2016 u 12:59h

Jedan izraelski dječak je tokom školskog izleta pronašao figurinu staru 3.400 godina, saopštili su arheolozi.

Ori Grinhut je sa drugovima bio je na ekskurziji nedaleko od Jordanske doline kada je pronašao kamen na kojem je primijetio ljudski lik. Glinenu figurinu žene dječak je odnio kući, a roditelji su mu rekli da treba svoj pronalazak da prijavi vlastima.

Arheolozi su utvrdili da je riječ o figurini koja datira iz 13. do 15. vijeka prije naše ere. Neki naučnici misle da je u pitanju figurina žene iz tog perioda, a neki da je u pitanju statua boginje Aštarte, poštovane u hananskoj kulturi.

Hananci su živjeli u oblasti koja je djelimičo na teritoriji današnjeg Izraela, zapadno od Jordana i Sirije i južno od Libana. Dječak je za svoje zasluge dobio zahvalnicu od arheologa koji su u njegovoj školi održali predavanje o pronađenoj figurini i periodu iz kojeg potiče.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/djecak-pronasao-3-400-godina-staru-figurinu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])