Razotkrivene tajne “filmskih narkomana”

Objavljeno: 5. 2. 2016 u 13:31h

Šta to glumci zapravo unose u organizam kada snimaju scene u kojima konzumiraju drogu?

Iako su scene u filmovima koje prikazuju konzumaciju duvanskih proizvoda danas zabranjene na brojnim televizijskim mrežama, cigareti na velikom platnu još se ne mogu oduprijeti brojne filmadžije.

Primjer za to je i ovogodišnji kandidat za Oskara, film “Kerol”, u kojem Kejt Blanšet većinu vremena provodi u stanju dubokog razmišljanja s cigaretom u ruci.

Ali šta to glumci zapravo konzumiraju u zamjenu za duvanske proizvode, marihuanu, kokain i heroin kada žele što vjernije da prikažu scene koje snimaju?

Sve je otkrio Džef Bučer, dugogodišnji filmski i televizijski radnik, koji je odgovaran za kupovinu, nabavku ili proizvodnju rekvizita koji su potrebni za nastanak filma.

Pušenje

Sve do 90-ih godina uglavnom su se koristile prave cigarete.

“Nekad ste mogli nazvati kompaniju i reći ‘snimam film, trebaju mi cigarete’, i oni bi vam ih poslali. Sjećam se da smo za film “Mistery Train” dobili veliku pošiljku cigareta Silk Cut koje smo svi konzumirali”, prisjetio se Bučer.

Od samog recepta, to jest od supstance koja zamjenjuje duvan, zavisi i način na koji se konzumacija prikazuje na ekranu.

Danas glumci konzumiraju uglavnom biljne cigarete koje se prave od materijala koji ne stvaraju zavisnost. Iako ni one nisu potpuno bezopasne, ipak su zdravija verzija. Neke cigarete čak su se i posebno pravile za određene glumce. Na primjer, Liam Nison pušio je cigarete smotane od čaja od kamilice.

Trava

Lažnu travu filmadžije nabavljaju preko International Oddities smoke shopa za koju se garantuje da sadrži samo prirodne sastojke, ispričao je Bučer.

No, ono što glumci najčešće koriste umjesto marihuane je origano. Takođe, postoje kompanije koje prodaju kanabis bez aktivnog sastojka THC-a koji izgleda i gori kao marihuana, ali glumci neće osjetiti posljedice. S lažnim kanabisom radila je Dru Barimor kada je u filmu “Going On Distance” snimala scenu u kojoj puši travu iz bonga.

Kokain

Mlijeko u prahu i soda bikarbona bili su popularan izbor u prošlosti, a danas je to vitamin B u prahu. U obzir dolazi i kukuruzni skrob koji se pomiješa s malo bejbi pudera jer je skrob previše ljepljiv i težak. A ako glumac mora da ušmrka kokain, onda se koristi laktoza u prahu. Nju je konzumirao glumac Majkl Bejts.

“To je i sto kao i svaki drugi mliječni proizvod”, rekao je.

S obzirom na to da se učestalo uzimanje bilo kakvog praška kažnjava zatvorom, glumci koriste slamku u kojoj je vazelin. Kad se ušmrče puder, većina se zalijepi za slamku pa ne završi u nosu.

Heroin

Heroin i kokain se za filmske scene slično prave. Koristi se i mješavina mlijeka u prahu i vitaminskog praška, a kad se konzumira kroz nos, onda se koristi šećer u prahu i soda bikarbona.

Ako se ubrizgava u vene, filmadžije uglavnom koriste posebne injekcije. Špricevi su, naravno, lažni. Igla se kod korišćenja uvlači u špric, pa time stvara realan prikaz.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/razotkrivene-tajne-filmskih-narkomana/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])