Longleat labirint: Najduži labirint na svijetu (Foto)

Objavljeno: 2. 2. 2016 u 12:58h

Longleat labirint se nalazi u vrtu jedne vile u Longleatu, u neposrednoj blizini sela Horningsham u Engleskoj. Dizajniran i otvoren 1975. godine, ovaj labirint se sastoji od 16.000 engleskih tisa (živa ograda / živica), a ukupna dužina staza iznosi čak 2,72 km.

Živica u labirintu je visoka oko 2.5 metra, a vijuga se oko šest izdignutih mostova i centralnog tornja za posmatranje. Živicu uređuje šest vrtlara kojim treba cijeli mjesec dana da ošišaju i urede ogradu, a ovaj proces se ponavlja svakih 6 mjeseci. No, samo rezanje i uređivanje živice predstavlja samo pola problema. Pravi izazov za vrtlare predstavlja navigacija, a posebno za nove radnike koji se često izgube.

l1

Labirint je toliko kompleksan da posjetitelji nekad satima hodaju kroz njega. Za one koji ne uspiju pronaći izlaz u labirintu se nalaze i sigurnosni paneli pomoću kojih mogu zatražiti pomoć i zamoliti osoblje da dođe po njih. Neki posjetitelji opet varaju pomoću moderne tehnologije. Koriste mobitele i Google maps kako bi preko GPS signala što brže pronašli izlaz.

Pored labirinta, na istom imanju se može pronaći i ogromni safari park u kojem slobodno luta preko 500 egzotičnih životnija.

l2

l3

l4

l5

l6

l7

Izvor: pixelizam.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/longleat-labirint-najduzi-labirint-na-svijetu-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])