Zašto je snimak iz 1973. godine hit na Internetu?

Objavljeno: 29. 1. 2016 u 12:39h

Na listi nominovanih glumaca za prestižnu nagradu Oskar ove godine nema nijednog crnog glumca. Brojni poznati su pozvali na bojkot ceremonije, a Internetom kruži ovaj snimak.

Drugu godinu za redom Američka filmska akademija je nominovala “samo bijele glumce”. Brojne javne ličnosti, među kojima su Vil Smit i reditelj Spajk Li pozvali su na bojkot ovogodišnje ceremonije dodele Oskara.

Javnost je brzo reagovala, pa tako na Twitteru trenduje haštah #OscarsSoWhite, a jedan snimak iz 1973. godine se masovno šeruje  na Facebooku.

U pitanju je snimak dodjele Oskara 1973. godine. Marlon Brando je proglašen za najboljeg glumca za ostvarenje “Kum”. “Vito Korleone” nije prisustvovao ceremoniji, već je poslao Sašin Litlfeder, aktivistkinju za prava Indijanaca, koja je u njegovo ime odbila nagradu.

Rodžer Mur, legendarni Džejms Bond je pokušao da joj uruči nagradu, ali je ona podigla ruku i rekla da dolazi u ime Marlona Branda, kojem je jako žao što ne može da prihvati nagradu zbog načina na koji se film i televizija ophode prema Indijancima.

“On je napisao podugačko saopštenje koje ne mogu da pročitam zbog vremena koje imam za govornicom, ali koje ću rado podijeliti sa novinarima kasnije”, rekla je Sašin i zaradila i aplauz i uzvike negodovanja istovremeno.

Kasnije je otkriveno da je Marlon Brando napisao da je “filmska kompanija odgovorna za degradaciju Indijanaca, jer ih predstavlja kao divljake koji su neprijateljski nastrojeni i zli”.

Brando je uvijek javno iznosio svoje stavove – održao je govor podrške formiranju jevrejske države, govorio o pravima afro-amerikanaca, a odbio je Oskara jer je želio da podrži Američki pokret Indijanaca čiji je grad “Wounded Knee” (Ranjeno koleno) u Sjevernoj Dakoti bilo pod opsadom američkih vojnih snaga. Inače, na ovom istom mjestu je 1980. godine vlada Amerike izvršila masakr nad Indijancima.

Ovaj snimak je postao viralan upravo zbog solidarnosti koju je glumac iskazao. Kolege glumci očekuju od ovogodišnjih nominovanih isto, ili da barem, ako ne bojkotuju ceremoniju da na neki način iskažu solidarnost.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/zasto-je-snimak-iz-1973-godine-hit-na-internetu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot