Evo zašto se sveštenik žali na čistoću heroina (Video)

Objavljeno: 27. 1. 2016 u 10:13h

Istrgnuti dio snimka iz propovjedi oca Rafaila u kom spominje drogu širi se ovih dana internetom. Evo kako sveštenik objašnjava (davno) izgovorene riječi…

Sporni snimak inače je nastao na Bogojavljenje još 2015. godine, ali se posljednjih dana “zavrtio na netu”.

Ovo, inače, nije prvi put da otac Rafailo privuče široku pažnju javnosti i da se njegove riječi čuju mnogo dalje od manastira Podmaine u Budvi u kom službuje.

U posljednjem snimku koji zaokuplja pažnju javnosti, otac Rafailo u toku propovjedi izgovorio je i ovu rečenicu: „I onda, braćo i sestre, voda je skupa i preskupa, a heroin loš i nikakav”.

Budući da je sporna rečenica odmah istrgnuta iz konteksta prostrujala internetom, evo kako je došlo do nje i šta joj je prethodilo:

“Šta se dešava sa čovjekom, porodicom, gradom, narodom koji odbaci blagoslov, a odbacuje ga svaki čovjek, svaka porodica, svaki grad i svaki narod koji ne posjećuje crkvu božju, liturgiju božanstvenu, jer šta će Gospodu poštovanje tamo iza nekakvih ćoškova, tamo ispod nekakvih dimnjaka, sulundara na ovaj ili onaj način, po ovom ili onom predanju? Koga ti to poštuješ, gdje si ti to mene našao tamo, ja sam u crkvi, ja sam u liturgiji, tamo možeš i glas da mi čuješ, tamo možeš i tijelo da mi nađeš, da ga primiš, da se najedeš i da se napiješ, ako me tamo ne poštuješ, ne poštuješ ni mene ni crkvu moju. I onda, braćo i sestre, voda je skupa i preskupa, heroin loš i nikakav, ne pijemo više ni vodu nego nekakvu crnu tečnost”, rekao je između ostalog sveštenik Rafailo.

On je danas, u izjavi za “Alo”, objasnio zbog čega je na duhovnom predavanju pominjao tešku drogu i kako komentariše to što su njegove riječi naišle na najrazličitije interpretacije.

“Ja sam rekao šta sam rekao, svako neka tumači po svojoj savjesti. Nažalost, heroin je simbol 21. vijeka i nisam se ja doslovno žalio na kvalitet heroina, pa na šta bi to ličilo da jedan sveštenik konzumira heroin i još se time hvali na besjedi? Govorio sam metaforički, o onome šta on simboliše, ne o heroinu kao supstanci, a to što sam pogrešno protumačen samo govori o nivou svijesti do koje smo sada nažalost došli. Preporučio bih svima da poslušaju cijelu propovjed, pa možda im sve bude jasnije!”, rekao je otac Rafailo za „Alo!“.

Evo šta je još otac Rafailo rekao u spornoj propovjedi:

Sigurno je da se otac Rafailo ne pridržava baš šablona i u propovjedima se razlikuje od ostalih sveštenika.

Podsjećamo vas i na slučaj kada se zamjerio  onima koji su u hram došli u sportskoj garderobi i šortsevima.

“Danas smo se previše opustili i sami nismo svjesni gdje se nalazimo i pred čije lice izlazimo. Vrlo je važno da vodimo računa kako se oblačimo, jer sveta liturgija je svadba carevoga sina”, rekao je sveštenik i naglasio da vjernici ne dolaze u trenerkama, šorcevima i da ne prave od hramova modne piste.

“Kad dolazite u svete hramove pripremite se, izlazimo pred lice Božije, nemojte bilo kako, važno je, vrlo je važno. Učite i djecu da to poštuju, nemojte da djeca dolaze polugola. Nemojte i sami tako da se oblačite jer možete da naljutite domaćina. To važi kako i za sestre tako i za braću. Fino se odjenite, imate nešto lijepo za hram. Teretana je teretana braćo i sestre, hram je hram”, rekao je tada sveštenik.

Pogledajte u videu šta je otac Rafailo još zamerio vjernicima:

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/evo-zasto-se-svestenik-zali-na-cistocu-heroina-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])