Karta svijeta, na jezeru Klejtrup, koju je napravio samo jedan čovjek! (Foto)

Objavljeno: 1. 12. 2015 u 14:20h

Malo je ljudi koji nisu čuli za arhipelag u Dubaiju koji svojim oblikom predstavlja cijelu površinu Zemlje, ali da li ste znali da i na obalama jezera Klejtrup u Danskoj postoji slična karta svijeta? Istina, daleko je manja od one u Dubaiju, ali ovu kartu svijeta je napravio samo jedan čovjek.

w1

Kartu svijetu (Verdenskortet) na jezeru Klejtrup je napravio Søren Poulsen od zemlje, kamenja i trave, a za ovaj impresivni poduhvat mu je bilo potrebno cijelih 25 godina.

Danas posjetitelji mogu šetati po ovoj karti koja zauzimau ukupno 4000 kvadratnih metara i obići cijeli svijet pješice, za svega nekoliko minuta, a zatim popiti kafu i pojesti kolač u susjednom kafiću. Dimenzije njegove karte svijeta iznose 45 x 90 metara, a svakih 27 centimetara odgovara 111 stvarnih kilometara.

w2

Søren Poulsen je rođen 1888. godine na posjedu na kojem se danas nalazi karta i preselio u SAD-u kada je bio mladić. Nakon 20 godina u inostranstvu, vratio se na porodično imanje u Danskoj. Nakon neuspjelog projekta da imanje pretvori u veliki voćnjak, 1944. godine je započeo projekt na kojem je radio sve do svoje smrti u 81. godini, 1969.

Ljubitelj geografije, Poulsen je odlučio da na jezeru napravi poluostrvo u obliku karte svijeta. Tom prilikom je koristio samo nekoliko jednostavnih alata i jako mnogo genijalnosti – neka od kamenja je sam prebacivao s jedne lokacije na drugu, a bila su teška i više od jedne tone.

Izvor: pixelizam.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/karta-svijeta-na-jezeru-klejtrup-koju-je-napravio-samo-jedan-covjek-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot