Selo koje bježi od okeana

Objavljeno: 3. 10. 2015 u 12:25h

Globalno otopljenje naročito pogađa Arktik. Selo Kivalina na Aljasci na udaru je erozije, povećanja nivoa mora i nestanka ribe. Zato njegovi stanovnici žele da se presele u unutrašnjost. Ali to nije nimalo lako…

Stenli Holi sjedi na vrhu malog nasipa od stena. „Podizanjem ovog nasipa kupili smo nešto vremena“, kaže upravnik plemena sela Kivalina na obali Aljaske dok gleda more. A to more je svake godine sve bliže selu. Žitelji Kivaline spavaju sve nemirnije, pogotovo sada uoči jesenjih i zimskih oluja kada olujni vjetar more svom silom gura prema obali. Svi su svjesni da nasip od stena ne može dugo da izdrži.

Ubrzana erozija

Meteorolog Skot Rap sa univerziteta Aljaska zna za probleme stanovnika Kivalina i ostalih priobalnih područja. „Zbog erozije će mnoga mjesta uz obalu doživjeti dramatične gubitke zemljišta“, kaže Rap. On za pojačanu eroziju krivi klimatske promjene tj. povišenje temperature i činjenicu da se led posljednjih godina mnogo brže topi od uobičajenog, ali to što se formira mnogo kasnije. Led je taj koji erozivnu zemlju drži „na gomili“. „Sela su ostavljena na milost i nemilost moru i vjetru. Mesta poput Kivaline moraju da učine nešto što je prije moguće inače će doslovno propasti u okean“, kaže Rap.

Gradonačelnik Kivaline Ostin Svon naučne tvrdnje potkrepljuje fotografijama iz vazduha. „Evo ovdje smo izgubili 30 metara obale, tamo 75. To je previše za samo dvije godine“, kaže Svon za DW i dodaje: „Direktno je pogođeno nekoliko porodičnih kuća, ali i lokalna bolnica“.

Posljednji kit ulovljen prije 20 godina

„Okean nam ne ostavlja nikakav izbor“, rezignirano kaže Svon. Kivalina je mjesto s oko 400 žitelja, mahom pripadnika naroda Inupijati. Pripadnici tog naroda na svom malom ostrvu na obali Aljaske ionako žive teško. Generacijama su živjeli od ribolova i lova na kitove i foke. Ali posljednjeg kita žitelji Kivaline su ulovili prije dvadeset godina. Foka isto tako više nema jer nema ni santa leda na kojima one žive. I mreže su sve praznije.

„To nije dovoljno“, pokazuje Repi Svon polupraznu mrežu. On i njegova supruga love kako bi prehranili veliku tradicionalnu porodicu sa preko 50 članova. Ljudi u Kivalini su navikli na to da ih priroda i život ne štede. Ali uspjevali su da izdrže. Ovo je za mnoge sveti dio zemlje na kojem žive već generacijama. Ali sad priroda ipak pobjeđuje.

Selo se seli

Planovi za preseljenje kompletnog sela postoje već decenijama, ali do sada niko nije ozbiljno o njima raspravljao. Uvijek se nekako izlazilo na kraj s prirodnim katastrofama i nedostatkom životnog prostora. Sada je drugačije. „Dugo smo istraživali i sada raspolažemo svim potrebnim informacijama“, kaže Repijeva sestra Kolin. Postoji još samo jedan problem: novac. Selidba košta preko sto miliona dolara. U trenutku kada savezna američka država Aljaska zbog niskih cijena nafte (koja je njen glavni izvor prihoda) krpi rupe u budžetu, za vladu je to prevelik iznos.

Guverner Aljaske zato prilikom posljednje posjete selu nije obećao ništa. To je naišlo na nerazumijevanje žitelja sela. Ako Kolin i njezini saradnici ne budu uspjeli da pokrenu privatne ulagače, rješenje bi trebalo da do daljeg bude – provizorno naselje. Računica žitelja Kivaline: tada će država, jer je na to zakonski obavezana, biti prisiljena da sagradi sadržaje poput škole i infrastrukture pa će tako na kraju ipak, ako nikako drugačije, na silu finansirati i samo preseljenje. „Odlučna sam da to sprovedem u delo“, kaže Kolin za DW. U borbi s klimom i državom, žitelji Kivaline nadaju se da će na kraju ipak pobijediti.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/selo-koje-bjezi-od-okeana/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])