Mitovi u koje vjerujemo, a koji su potpuno netačni (Foto)

Objavljeno: 26. 8. 2015 u 16:50h

Napoleon je bio nizak, Ajnštajn je bio slab iz matematike, šačica Spartanaca je savladala daleko nadmoćniju persijsku vojsku…

Istorijski mitovi opstaju iz vijeka u vijek, a mi vam predstavljamo neke od njih.

Napoleon je bio nizak

ol1

Nije bio ni visok, ali je prilikom obdukcije izmjereno da je imao solidnih 168 centimetara. Zabuna je velikim dijelom nastala zbog toga što su Francuzi i Britanci koristili malo drugačije mjere, odnosno zato što je francuski inč bio veći. Zahvaljujući britanskoj propagandi, vijest o Napoleonovom niskom rastu brzo je prihvaćena, a Napoleon je zapamćen kao najnaprasitiji nizak muškarac u istoriji.

Ajnštajn je bio slab matematičar

ol2

Ovaj mit je i dalje popularan, jer smo skloni da vjerujemo da je sasvim u redu imati slabu ocjenu iz matematike kad je čak i genije poput Ajnštajna nekada imao teškoća sa ovim predmetom. Istina je, međutim, da je od rane mladosti bio prilično dobar matematičar i fizičar. Već sa 12 godina rješavao je složene zadatke iz primjenjene aritmetike, a u 15-toj iz više matematike. Mit o tome da je bio slab matematičar stvoren je zato što, kao 16-godišnjak, nije položio prijemni ispit na fakultetu u Cirihu, ali je i pored toga imao odlične ocjene iz matematike.

Suđenje vješticama iz Salema nije se odvijalo onako kako mislite

ol3

Američki grad Salem (Masačusets) poznat je po spaljivanju vještica na lomači 1692. godine. Ako se vaše znanje o ovom događaju zasniva samo na holivudskim filmovima, onda vjerovatno imate pogrešne informacije. Kao prvo, suđenja zbog vještičarenja nisu održana samo u Salemu, već u nekoliko mjesta širom Masačusetsa. Štaviše, od oko 150 ljudi optuženih za vještičarenje tokom suđenja u Salemu, samo 20 je pogubljeno, pri čemu niko nije spaljen. Većina osuđenih osoba je obješena, a jedna je kamenovana. Osim toga, nisu sve bile žene.

Dok je Rim gorio, Neron je svirao violinu

ol4

Priča koja opisuje Nerona kao potpunog ludaka odolijeva zubu vremena. Iako se nipošto ne može reći da je bilo prijatno biti u njegovoj blizini (ovo važi naročito za hrišćane), riječ je o mitu. Najviše o ovom rimskom vladaru možemo saznati od rimskog istoričara Tacita, koji je bio svjedok Velikog rimskog požara 64. godine nove ere. On navodi da Neron nije ni bio u Rimu kada je požar izbio, već u Anciju, i da se vratio u grad čim je saznao vijest. Organizovao je spasavanje i dostavljanje pomoći koje je navodno platio iz vlastitog džepa. Čak i ako ovo nije istina, sasvim je sigurno da Neron nije mogao da svira violinu, jer u to vrijeme taj instrument još nije postojao.

Tri stotine Spartanaca pobijedili Persijance

ol5

Osim 300 Spartanaca, kralj Leonida je u pobjedonosnu bitku protiv Persijanaca poveo i Tespijance, Mikence, Tebance, Arkađane, Korinćane… Prema tome, Spartanci nisu bili sami. U različitim izvorima spominje se snaga objedinjene Leonidine vojske, ali se podaci o broju vojnika razlikuju. Najniži broj spominje Herodot – 5.000 vojnika – dok drugi izvori navode broj od preko 11.000 vojnika. Iako drevni izvori navode da je persijski vladar Kserks imao milionsku vojsku, noviji tvrde da je brojala između 80.000 i 300.000 vojnika.

Vikinški šljemovi su imali rogove

ol6

I u ovom slučaju su za zabunu odgovorni pjesnici, koji su smatrali da bi šlemovi sa rogovima djelovali impresivnije i bili primjereniji ratobornim Vikinzima. Istina je, međutim, da se oni nisu razlikovali od drugih šljemova.

Rimljani su povraćali tokom obroka i nastavljali da jedu

ol7

Ovakvo ponašanje je možda u skladu s našim predstavama o dekandentnosti i neumjerenosti tarih Rimljana, ali ne odgovara istini. Mit je i da su povraćali u prostoriji nazvanoj “vomitorium” (engl. “vomit”=povraćati), pri čemu je zapravo riječ o latinskom nazivu za ulaz i izlaz i amfiteatra.

Ledi Godiva je jahala gola

ol8

Legenda kaže da je anglosaksonska plemkinja ledi Godiva jahala gola Koventrijem kako bi ubijedila supruga da snizi poreze. Priča je zasnovana na ličnosti Godifu iz 11. vijeka, ali 200 godina nije zabilježeno da je jahala naga. Ne postoji pouzdani izvor koji bi potvrdio da je jahala naga.

Izvor: blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/mitovi-u-koje-vjerujemo-a-koji-su-potpuno-netacni-foto/||claudebot