Evo gdje su živjeli Tolstoj, Hemingvej, Tven… (Foto)

Objavljeno: 24. 8. 2015 u 12:47h

Pola vijeka nakon što su sestre Bronte umrle, Virdžinija Vulf je otputovala na sjever Engleske do sela Havort pogledati kuću u kojoj su živjele. Kuća je još uvijek bila puna njihovih predmeta i postala je turistička atrakcija. Iako je Vulf bila skeptičan posjetilac, razmišljala je zašto bi bilo korisno i važno posjetiti dom mrtvog pisca. I mislila je da će to biti besmisleno putovanje sve dok nije našla stolicu koja je pripadala Emili Bronte, autorki “Orkanskih visova”. Vulf je zamislila Emili kako sjedi u toj stolici, razmišlja i piše, i nekako je ta spoznaja učinila putovanje vrijednim. Zato smo i mi danas odlučili odvesti vas u razgledavanje kuća poznatih pisaca, od kojih se mnoge mogu posjetiti i razgledati i uživo.

Od 1874. do 1891. godine Mark Tven je živio u ovoj viktorijansko-gotičkoj kući u Hartfordu u Connecticutu sa svojom mladom obitelji. U potkrovlju je napisao neka od svojih najboljih djela, uključujući “Pustolovine Toma Sawyera”, “Kraljevića i prosjaka” te “Avanture Hakrberi Hina”.

Kuća u kojoj je živio Edgar Alan Po, sagrađena je oko 1812. godine i posljednja je preostala građevina u tom dijelu Bronksa, nekad zvanom “Old Fordham Village”. Po je posljednje godine života proveo u ovoj kući sa svojom mladom suprugom, lutajući šumom i obližnjom rijekom.

Kuća u kojoj je rođen Lav Tolstoj nalazi se u Jasnajoj Poljani u Tuli u Rusiji. U njoj je Lav napisao svoje najpoznatije romane “Rat i mir” te “Anu Karenjinu”, a na kraju je tu i pokopan.

U maju 1946. godine Džordž Orvel i njegov sin došli su u seosku kuću Barnhil na otoku Jura u Škotskoj kako bi pisac, čije je zdravlje već bilo dosta narušeno, mogao završiti svoj najuspješniji roman.

Virdžinija Vulf i njen suprug živjeli su u kući Monk iz 18. vijeka koja se nalazi u istočnom Suseksu u Engleskoj. Od 1919. godine pa sve do svoje prerane smrti 1941. u njoj je napisala romane “Gospođa Dalovej” i “Svetionik”. Ta je kuća bila mjesto okupljanja mnogih važnih posjetilaca.

Čarls Dikens se 1837. godine preselio u georgijansku kuću u središtu Londona. U njoj je napisao “Olivera Twista”, što mu je priskrbilo slavu. Godine 1925. kuća je pretvorena u muzej Čarlsa Dikensa i ima neke od najboljih relikvija iz piščeva života.

U galeriji pogledajte kuće u kojima su živjeli Čarls Dikens, Džordž Orvel, Ernest Hemingvej, Virdžinija Vulf, Edgar Alan Po i Lav Tolstoj:

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zanimljivosti/evo-gdje-su-zivjeli-tolstoj-hemingvej-tven-foto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])